Virgil Popescu: Informarile de Importanta Nationala pentru Milioane dintre Romani

Virgil Popescu Informarile Importanta Nationala Milioane Romani

Virgil Popescu ii anunta pe milioanele de romani din intreaga tara in legatura cu o decizie foarte importanta care a fost luata pentru binele oamenilor, mai exact faptul ca astazi a fost organizata la Bucuresti o reuniune ministeriala a omologilor sai din aceasta regiune a Europei, dar nu doar atat.

Virgil Popescu explica mai jos cat de importanta este aceasta reuniune pentru Romania, dar si pentru restul tarilor din regiune in contextul razboiului din Ucraina si a cresterii pretului pentru gazele naturale, insa autoritatile cauta solutii pentru ca Romania sa aiba securitate energetica si gaze ieftine.

“Alături de prim – ministrul României Nicolae Ciucă am organizat astăzi, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference.

Am avut discuții foarte bune cu Andrei Spînu – vice – priministrul și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, Ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov Ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, Ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, Adjunctul Ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, Adjunctul Ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, Director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation – Georgia.

Temele de discuții au vizat necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică. Au fost punctate și identificate noile rute alternative pentru transportul de LNG prin terminalele din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România. Le mulțumesc colegilor prezenți astăzi că au transmis că vom găsi soluții pe termen scurt, mediu și lung.

Iar întâlnirea de astăzi, de la București, a confirmat solidaritatea pe care țările din regiunea noastră o demonstrează în actualul context geoplitic, generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. Tot în marja RIGC – Romanian International Gas Conference am avut, la ministerul Energiei, o întâlnire bilaterală cu Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan.

Dialogul a fost un bun prilej de aprofundare a dialogului privind Parteneriatul Strategic între România și Republica Azerbaidjan, în scopul consolidării securității energetice la nivel regional. Agenda discuțiilor a inclus necesitatea unei cooperări continue, în vederea diversificării surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie, inclusiv din perspectiva extinderii Coridorului Sudic de Gaze și a proiectului Coridorului Verde de transport al energiei din surse regenerabile între Marea Caspică și Marea Neagră, prin intermediul unui cablu submarin. Ambele Părți și-au exprimat interesul crescut pentru întărirea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Azerbaidjan, prin continuarea proiectelor în domeniul energiei.”