Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anunt Oficial cu Impact Puternic la Nivel National

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Anunt Oficial Impact Puternic Nivel National

Ministrul Sanatatii a facut astazi un extrem de important anunt de important anunt cu impact la nivel national pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece a dezvaluit in mod oficial care este strategia nationala pentru combaterea bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare in Romania.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ce inseamna aceasta strategie care a fost anuntata in mod oficial la Cluj-Napoca de catre autoritatile din tara noastra, iar ea se va aplica la nivel national pentru romani dupa implementare in unitatile medicale, urmand a avea menirea de a reduce impactul substantial al acestor boli.

“În această săptămână, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a anunțat la Cluj-Napoca inițierea „Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare” (SNBCC). Proiectul inițiat sub egida Ministerului Sănătății, Academiei Române, Administrației Prezidențiale și a Parlamentului României va fi elaborat de experți din cadrul societăților profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, în colaborare cu societăți internaționale (World Stroke Organization, World Federation for Neurorehabilitation, European Academy of Neurology, European Stroke Organization, European Federation of Neurorehabilitation Societies).

Integrarea contribuțiilor echipelor de experți va fi realizată de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu, membri corespondenți ai Academiei Române. “Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi. Avem nevoie de o strategie și de aplicarea ei rapidă pentru a fi cât mai eficienți în activitatea de prevenție și tratament a acestor boli. Strategia se va constitui într-un instrument cheie pentru a crește impactul luptei noastre împotriva acestor boli, respectiv de a mări accesul pacienților la servicii de sănătate înalt calificate.

Sunt conștient că este un drum lung și dificil, dar este datoria noastră să-l parcurgem ca oameni dedicați sănătății!”, a declarat Alexandru Rafila. În România, bolile cardiovasculare și cerebrovasculare reprezintă principalele cauze de deces și dizabilitate. Din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii factorilor de risc comportamentali este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu.

Scopul dezvoltării și adoptării SNBCC este de a îmbunătăți starea de sănătate a populației din România, prin implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, ce va fi parte a „Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027”. Principiile directoare ale SNCBCC sunt.

Evaluarea răspândirii și impactul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare în rândul populației României și dezvoltarea programelor de prevenție; dezvoltarea resurselor umane specializate în domeniul neurologiei intervenționale; extinderea rețelei naționale de centre de intervenție imediată în caz de accident vascular cerebral; creșterea accesului la servicii de recuperare neurologică la nivel național. Strategia va reuni și integra recomandările într-un document cadru pentru reforma în acest domeniu la nivel național.”