NATO Reactioneaza la Referendumurile Organizate Astazi in Teritoriile Ocupate din Ucraina

NATO Reactioneaza la Referendumurile Organizate Astazi in Teritoriile Ocupate din Ucraina

NATO reactioneaza in fata referendumurilor care sunt organizate in momentul de fata in regiunile din Ucraina care se afla sub ocupatie ruseasca, sau a separatistilor, fiind in asentimentul tuturor statelor si organizatiilor internationale democratice care spun ca nu vor recunoaste rezultatele lor.

1.Condamnăm în termeni cât mai ferm posibil planul de a organiza așa-numitele „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă în regiunile ucrainene controlate parțial de armata rusă. După cum a reafirmat Adunarea Generală a ONU în rezoluția sa „Agresiunea împotriva Ucrainei” adoptată la 2 martie 2022, nicio achiziție teritorială rezultată din amenințarea sau utilizarea forței nu va fi recunoscută ca legală.

Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală și nelegitimă a Crimeei de către Rusia. Referendumele false din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson din Ucraina nu au legitimitate și vor constitui o încălcare flagrantă a Cartei ONU. Aliații NATO nu își vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă. Aceste terenuri sunt Ucraina. Facem apel la toate statele să respingă încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială.

2. Aceste decizii rusești, inclusiv cu privire la o mobilizare militară parțială, reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să respingem retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, suferința imensă pe care agresiunea ei o aduce asupra poporului ucrainean, precum și costul războiului său, inclusiv pentru poporul rus care este acum mobilizat. Rusia are în mâinile sale să pună capăt conflictului. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina.

3. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare. Aliații NATO rămân hotărâți în a oferi sprijin politic și practic Ucrainei, deoarece aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei.

4. NATO este o Alianță defensivă și va continua să lupte pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică. Suntem uniți pentru a apăra și proteja fiecare centimetru din teritoriul Aliaților.