Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anuntul Oficial al Masurilor de Importanta Nationala Adoptate

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Anuntul Oficial Masurilor Importanta Nationala Adoptate

Ministrul Sanatatii transmite un foarte important anunt de ultima ora pentru toata Romania cu privire la o problema majora care genereaza ingrijorari nu doar in tara noastra, ci si in alte tari din Europa in momentul de fata, iar dupa cum puteti vedea, vorbim despre variola maimutei.

Ministrul Sanatatii vorbeste despre modul in care se administreaza vaccinurile impotriva variolei maimutei pentru anumite tipuri de persoane, vaccinul cu denumirea Jynneos fiind autorizat pentru folosire in tara noastra, iar mai jos aveti explicatii si pentru modul in care ar urma sa fie folosit el, la nevoie, pentru oameni.

“În contextul numărului crescut de cazuri de variola maimuței înregistrate în țările Europei, o măsură de prevenire a răspândirii este vaccinarea împotriva infecției cu variola maimuței. În România se organizează vaccinarea împotriva infecției cu variola maimuței cu vaccinul Jynneos. Derularea campaniei de vaccinare împotriva variolei maimuței

Vaccinul împotriva variolei maimuței se administrează ca măsură de profilaxie postexpunere la următoarele categorii de persoane: a) persoanele identificate în cadrul anchetelor epidemiologice – contacții cazurilor confirmate de îmbolnăvire, în primele 4-14 zile de la expunere; b) personalul medico-sanitar în situația de expunere accidentală. Profilaxia postexpunere (PEP) În situația expunerii la infecția cu variola maimuței, vaccinarea postexpunere a persoanelor asimptomatice cu vârsta ≥ 18 ani trebuie efectuată cât mai devreme posibil, respectiv trebuie administrată prima doză de vaccin în termen de 4 zile de la expunere, pentru a preveni boala.

Dacă prima doză de vaccin nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, boala poate să nu fie prevenită, dar severitatea simptomelor poate fi redusă. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 de zile. Vaccinul nu este autorizat pentru administrarea la femeile însărcinate sau pentru copii și adolescenți, întrucât nu sunt disponibile date din studii pentru aceste categorii de persoane.

Indicații pentru PEP – contact fizic strâns prin pielea neintactă sau prin mucoase (contact sexual, contactul interpersonal al membrilor familiei) sau contact prelungit neprotejat față în față la mai puțin de 1 m cu o persoană infectată cu variola maimuței (contacte casnice).

In urma contactului apropiat, fără echipament individual de protecție adecvat (mănuși, mască FFP2/mască medicală și halat de protecție), cu o persoană confirmată cu variola maimuței, cu fluidele corporale sau materialul contaminat potențial infecțios (îmbrăcămintea sau lenjeria de pat a persoanei infectate), în domeniul îngrijirilor medicale; – personalul de laborator cu contact accidental neprotejat cu probe biologice care conțin material neinactivat de variola maimuței, mai ales dacă virusul a fost îmbogățit prin propagarea culturii celulare.”