Ministrul Sanatatii: Anuntul de Importanta Majora cu Impact National pentru Spitale

Ministrul Sanatatii Anuntul Importanta Majora Impact National Spitale

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor din intreaga tara un anunt extrem de important pentru milioane de oameni, iar asta pentru ca deciziile care sunt luate au impact national in spitale, Guvernul Romaniei dorinta sa finalizeze lista celor 49 de obiective de sanatate care sa fie realizate cu bani din PNRR.

Ministrul Sanatatii spune ca saptamana viitoare ar trebui sa fie realizata lista criteriilor in baza carora trebuie alese aceste obiective, iar apoi sa fie aprobata si lista cu ele, iar dincolo de asta, pana in 2026 trebuie finalizata constructia obiectivelor astfel incat romanii sa beneficieze de servicii de calitate in spitale, si nu numai.

“Proiecutl cu siguranta va fi evaluat dupa ce Guvernul Romaniei va aproba criteriile de eligibilitate pe baza carora se va face evaluarea si eligibilitatea celor 25 de obiective din totalul de 49. Din ceea ce stiu eu, pentru ca ministerul a initiat aceasta hotarare de Guvern, probabil ca in cursul saptamanii viitoare Guvernul Romaniei, si sper sa fie asa, va aproba prin hotarare aceste criterii.

Mai apoi vom putea face imediat pasii urmatori pentru ca toti cei care sunt pe lista aceea de 49 preselectata de Guvernul precedent sa poata sa isi depuna aplicatia, si imediat sa intre la evaluare, astfel incat pana la sfarsitul anului sa avem o lista aprobata, deasemenea prin hotarare de Guvern, si sa putem sa trecem la incheierea contractelor de asistenta financiara din cadrul PNRR.

Ne dorim foarte mult acest lucru, nu avem foarte mult timp la dispozitie, din cauza aceasta asteptam cu totii hotararea Guvernului privind aprobarea criteriilor, si cu cat mai repede sa trecem la etapa de proiectare, si ulterior la cea de constructie a spitalelor, pentru ca termenul pana la care ele trebuie executate este de 30 iunie 2026.

Sigur, nu am de unde sa stiu care dintre spitale vor fi eligibile, dar opinia mea este ca pentru Brasov, avand in vedere patologia pe care o presupun aceste unitati, adica boli infectioase, pneumologie, si persoane infectate cu bacilul tuberculos, este o afectiune care este considerata prioritara, si am vazut si in pandemie ca e nevoie de astfel de unitati care sa permita tratarea pacientilor cu boli respiratorii.

Inca un lucru important, sa permita reabilitarea, pentru ca vorbim despre Long COVID, despre recuperarea si reabilitarea a pacientilor care au trecut prin diverse boli, iar patologia respiratorie este una dintre cele care necesita aceste lucruri, inclusiv la Sacele am discutat posibilitatea de a organiza acolo o zona de paliatie si de recuperare.”