Ministrul Energiei: IMPORTANTE Anunturi de ULTIM MOMENT pentru Toti Romanii Astazi

Ministrul Energiei IMPORTANTE Anunturi ULTIM MOMENT Toti Romanii Astazi

Ministrul Energiei a facut o serie de anunturi extrem de importante pentru Romania, si milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca le vorbeste oamenilor despre ceea deciziile care au fost luate in ultima perioada in domeniul energetic pentru a oferi securitate energetica Romaniei in aceasta perioada.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre deciziile importante care au fost luate, si puteti vedea ca vorbim despre vizite spre Termocentrala Rovinari, despre intalniri bilaterale pentru a asigura energie electrica si gaze pentru Romania, insa foarte important, si oferirea de energie electrica Republicii Moldova.

“În această dimineață, în drum spre Termocentrala Rovinari, am fost să văd cariera Roșia, care este esențială pentru funcționarea optimă a Complexului Energetic Oltenia, pe care, din păcate, așa zișii ecologiști gorjeni au încercat să o închidă recent. O acțiune iresponsabilă, ”criminală” în contextul actualei crize energetice. Suntem preocupați să modernizăm activitatea CEO, o piesă importantă a sistemului energetic românesc. Astăzi voi participa la aniversarea celor 50 de ani de activitate a Termocentralei Rovinari – sucursală a CEO.

Alaturi de prim – ministrul Nicolae Ciuca am participat la intalnirea cu Mariam Almheiri, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice al Emiratelor Arabe Unite și copreședinta Comisiei interministeriale România-Emiratele Arabe Unite. Oficialul emiratez vizitează România însoțită de o delegație de președinți de companii și înalți oficiali, pentru a discuta proiectele bilaterale în curs.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a evocat vizita efectuată în Emiratele Arabe Unite și întâlnirea avută cu președintele emiratez, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, precum și discuția telefonică purtată ulterior, menită să monitorizeze și să evalueze evoluția proiectelor convenite. Interesul României vizează un spectru larg de teme și proiecte convenite cu partea emirateză, care sunt în diverse momente de maturitate. Opțiunile alternative ale părților vizează concentrarea pe promovarea rapidă a proiectelor mature și avansarea celorlalte pe intervale de 3-4 luni, pentru a apropia concretizarea lor în cel mai scurt timp. Printre prioritățile convenite se numara si investitii în capacități de producție si transport a energiei regenerabile.

Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2.

Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.” Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova. Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova.”