Ministrul Educatiei: 2 Noi Anunturi de ULTIMA ORA in Romania pentru Elevii din Toate Scolile

Ministrul Educatiei 2 Noi Anunturi ULTIMA ORA Romania Elevii Toate Scolile

Ministrul Educatiei a facut astazi 2 anunturi foarte importante pentru romanii din intreaga tara, anunturi care ar trebui sa fie cunoscute de catre elevii care frecventeaza cursurile scolilor din toata Romania, dar si de parintii acestora, pentru ca in primul rand a fost crescut bugetul pentru invatamant.

Ministrul Educatiei spune ca rectificarea bugetara recenta aduce inca 554.35 milioane de LEI pentru invatamant, iar separat de asta vorbeste despre apelul de proiecte competitive pentru dezvoltarea consortiilor regionale pentru invatamant dual, ceva anuntat de ceva vreme, dar ceva care abia acum va fi pus in aplicare.

“Am bucuria să vă anunț că în urma rectificării, bugetul pentru învățământ crește cu 554,35 milioane de lei! Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, prin ordonanță de urgență, a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2022. În urma acestei decizii, bugetul alocat învățământului crește, în total, cu suma de 554,35 milioane de lei (320 milioane de lei – buget pentru învățământ gestionat de Ministerul Educației, iar 234,35 milioane de lei – sume defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale).

Suplimentarea cu 320 milioane de lei de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației vizează asigurarea salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale vor fi utilizate pentru plata burselor școlare în acest an calendaristic (200,03 milioane de lei), respectiv pentru finanțarea învățământului particular și confesional acreditat, conform legii (34,32 milioane de lei).

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), lansează astăzi, 17 noiembrie, apelul de proiecte competitive „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.

Obiectivul apelului este dezvoltarea și dotarea de consorții profesionale integrate care să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional, atât prin creșterea numărului de domenii de calificări și de absolvenți, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual. În cadrul consorțiilor, elevii și studenții pot dobândi calificări de nivel 3 – 8, conform Cadrului Național al Calificărilor (CNC).

Beneficiarii prezentului apel de proiecte sunt consorțiile regionale pentru învățământ dual, înființate conform Metodologiei privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 6.216/2022. Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 338 mil. Euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA. Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 mil. Euro.”