Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Anuntul Masurilor Oficiale Importante pentru Elevi si Scoli

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Anuntul Masurilor Oficiale Importante Elevi Scoli

Ministrul Educatiei a facut un nou anunt de ultima ora prin care le transmite in mod oficial milioanelor de elevi, parinti si profesori, plus scolilor din toata Romania, masurile care au fost luate, si vor fi aplicate in continuare, ca parte a primului an de mandat al actualului Guvern al Romaniei pentru cetateni.

Ministrul Educatiei vorbeste despre foarte multe masuri foarte importante care au fost, si vor mai fi, puse in aplicare in Romania ca parte a proiectelor care sunt pregatite, sau sunt deja in derulare, ele avand menirea de a aduce schimbari radicale, in bine, pentru elevii care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant din tara.

“A fost un an plin pentru educația din România. Un an de refacere postpandemică, un an plin de provocări, dar și de proiecte. Las, în cele ce urmează, doar câteva dintre acestea: Demararea reformei cadrului legislativ: A fost elaborat pachetul legislativ România Educată: proiectul legii învățământului preuniversitar și proiectul legii învățământului superior.

Ambele proiecte sunt în curs de revizuire și finalizare, urmând a fi înaintate Guvernului spre adoptare. A fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se introduce acordarea unei sume forfetare elevilor navetiști. S-a aprobat Ordinul nr. 6.173/28.10.2022 privind constituirea Corpului național de profesori mentori din învățământul preuniversitar și înființarea Registrului național al profesorilor mentori din învățământul preuniversitar.

A fost adoptată Hotărârea Guvernului privind participarea României la Studiul Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare, dezvoltat de OECD – TALIS 2024. Participarea României la studiile comparative internaționale în educație organizate de IEA- ICCS 2022, ICILS 2023, TIMSS 2023. Demersuri pentru reducerea abandonului școlar. A fost aprobat Ghidul PNRAS și lansat apelul de proiecte pentru prima rundă de granturi, fiind depuse și evaluate 1474 de proiecte.

În luna septembrie 2022, au fost semnate 1409 de contracte cu unitățile de învățământ, în valoare de 962,03 milioane lei. A fost adoptată, în Guvernul României, ordonanța de urgență care majorează, de la 350 la 450, numărul de unități de învățământ preuniversitar care beneficiază de programul „Masa caldă”. În total, 178.000 de elevi vor primi sprijin alimentar. Se va lansa o nouă rundă de granturi pentru sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar (lotul 2), până la minimum 2.500 de școli – 300 mil. euro.

Susținerea digitalizării educației. A fost adoptată legislația pentru asigurarea unor standarde de echipare a școlilor cu echipamente tehnologice și resurse cu scop educațional online. Au fost elaborate 4 ordine de ministru prin care se reglementează cadrul de competențe digitale ale cadrului didactic.” a declarat Ligia Deca in legatura cu realizarile din educatie ale primului an de mandat al actualului Guvern.