Ministrul Sanatatii: ATENTIONAREA de ULTIM MOMENT Transmisa pentru Romanii din Tara

Ministrul Sanatatii ATENTIONAREA ULTIM MOMENT Transmisa Romanii Tara

Ministrul Sanatatii transmite o atentionare de ultim moment foarte importanta pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca a luat o serie de decizii care au un impact major asupra modului in care sunt tratati copiii care au diverse tipuri de viroze, astfel incat ei sa nu aiba de asteptat in sectiile de primiri urgente ale spitalelor.

Ministrul Sanatatii vorbeste inclusiv despre lipsa numitor medicamente care sunt necesare atat pentru tratarea copiilor, cat si pentru tratarea adultilor, iar mai jos aveti toate detaliile, si vorbim despre decizii despre care trebuie sa stie toti romanii in momentul de fata pentru ca suntem afectati toti intr-o masura egala.

“Ştiu că există un anumit produs care lipseşte, e un produs comercial, nu vreau să-i spun numele, la acela vă referiţi. Este o problemă la producătorul acelui sirop, că discutăm de un sirop. E o problemă la producător. Există multe alte produse similare. Trebuie să înţelegem că nu este o criză a medicamentelor antitermice.

Noi discutăm despre substanţa activă, dacă discut despre paracetamol, paracetamol există, 20 de feluri diferite de paracetamol. Sunt antitermice, există antitermice. Se pot administra copiilor aceste produse. Dumneavoastră vă referiţi la un produs. Am văzut emisiuni despre lipsa Panadolului, ca să fiu mai exact. E o problemă notificată de producător. Asta-i situaţia. Deci se întâmplă şi la ei să aibă probleme de producţie.

Sunt zeci de locaţii în toată ţara care au intrat în funcţiune. Unele au program prelungit, oferă servicii şi în week-end, altele, în funcţie de personalul disponibil, au program mai limitat. Au început să funcţioneze. Părinţii pot să meargă acolo cu copiii. Noi am pus la dispoziţie un soi de ghid care se găseşte şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică, prin care părinţii pot să aprecieze.

Primul pas ar trebui să meargă la medicul de familie, dar dacă nu ajung la medicul de familie sau dacă medicul de familie le recomandă o investigaţie mai aprofundată, care necesită şi radiologie, câteodată e nevoie şi de radiologie, aceste centre sunt funcţionale.

L-am făcut ca să descongestionăm unităţile de primiri urgenţe. La Spitalul Grigore Alexandrescu, de exemplu, din Bucureşti, aveam şi 400 de copii în fiecare zi. Dacă părinţii stau mult timp cu copiii într-un loc, poate că unii dintre ei nu au nevoie de UPU ca să îl internezi în spital, majoritatea nu au nevoie, dar au nevoie de o investigaţie mai profundă, aceste centre ambulatorii oferă această posibilitate.”