Alexandru RafIla: Apelul URGENT cu Masuri de ULTIMA ORA pentru Toti Romanii din Tara

Alexandru Rafula Apelul URGENT Masuri ULTIMA ORA Toti Romanii Tara

Alexandru Rafila lanseaza un apel urgent cu masuri de ultima ora pentru toti romanii din toata tara, iar asta pentru ca deciziile oficiale care au fost luate de catre autoritati ar trebui sa aduca mai multe antivirale in farmacii in perioada urmatoare, ministrul Sanatatii cerandu-le farmaciilor sa nu mai furnizeze antibiotice romanilor fara prescriptie medicala.

Alexandru Rafila le cere Romanilor sa foloseasca antibiotice doar cu reteta medicala in momentul de fata, si sa mearga la medic pentru a primi o reteta pentru un tratament cu antivirale pentru gripa, sau orice fel de alt virus respirator, evitand antibioticele, care sunt folosite doar pentru tratarea bacteriilor.

“Trebuie să furnizăm medicamente, dar trebuie eliberate pe bază exclusiv de prescripție dacă vorbim de antivirale și antibiotice. Reiterăm farmaciilor să elibereze doar pe bază de prescripție. Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale.

Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic. Stocurile unui spital sunt responsabilitatea managementului acelui spital, nu poate Ministerul Sănătății să achiziționeze medicamente. Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor.

Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave. Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe.

Știu cinci sau șase mari distribuitori care au preluat importante cantități de Oseltamivir tocmai ca să le distribuie în farmacii în această perioadă. Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare. Nu cred că vom avea probleme în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziția celor care au nevoie.

În săptămâna 19 – 25 decembrie 2022, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (12 – 18 decembrie) și 1.002 cazuri în intervalul 5 – 11 decembrie. Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.”