Ministrul Sanatatii Trage un Semnal de ALARMA, Anunta o Premiera in Romania

Ministrul Sanatatii Trage Semnal ALARMA Anunta Premiera Romania

Ministrul Sanatatii trage un foarte serios semnal de alarma pentru romanii din toata tara, si anunta o premiera importanta, care a fost decisa recent pentru oameni, iar asta pentru ca spune ca de saptamana viitoare romanii interesati vor putea sa isi faca vaccin impotriva Coronavirus folosind vaccinul cu noua formula.

Ministrul Sanatatii trage si un semnal de alarma cu privire la situatia infectarilor generate de catre gripa, Coronavirus, si diverse alte viroze in Romania, iar asta pentru ca inca se inregistreaza multe cazuri noi, dar numarul celor de flurona ramane deocamdata la o valoare redusa, ceea ce este linistitor.

“In acest moment, din cauza acestei situatii, generata si de o scadere a circulatiei in sezoanele precedente, imunitatea colectiva este mult mai jos, si asistam la o recrudescenta a infectiei gripale, dar nu se intampla doar in Romania, se intampla in toata lumea. Noi am avut semnale inca din vara, pentru ca in emisfera sudica circulatia acestor virusuri a fost mult mai intensa.

Nu ma ingrijoreaza in mod deosebit flurona, numarul de cazuri este redus, avem in jur de 20 – 30 de cazuri diagnosticate. E greu sa eviti de multe ori o astfel de infectie, care se transmite exact pe aceeasi cale, decat daca respecti cateva masuri: vaccinarea ar fi una dintre ele, avem la dispozitie vaccinul impotriva Coronavirus facut cu noua formula.

Va dau o informatie in premiera, de saptamana viitoare cine doreste sa inceapa vaccinarea, de la prima doza, poate sa o faca cu aceasta noua formula de vaccin, deci nu doar pentru rapel, ci si pentru vaccinarea initiala. In urma unei decizii a Comitetului National pentru Vaccinologie, s-a adoptat si in Romania, la fel ca in alte tari, si aceasta posibilitate.

Ei oricum se pot vaccina cu noua formula pentru doza de rapel, doza 3, sau doza 4, iar de saptamana viitoare pot sa utilizeze noua formula, care coincide, cel putin in Romania, cu tulpinile circulante majoritar, iar in Europa circula in continuare aceste tulpini BA.4 si BA.5. Vaccinul se va putea face la medicul de familie, toti medicii de familie au acces la vaccin.

Avem cantitati suficiente la Directiile de Sanatate Publica, trebuie doar sa il solicite, si in plus am organizat pentru persoane care nu au medic de familie, sau care doresc sa mearga in alta parte, centre de vaccinare in principalele spitale din Romania. Eu am incercat sa ma vaccinez cu vaccinul facut pe noua formula, dar de Craciun am fost infectat, am avut COVID, exista o perioada de 120 de zile intre momentul in care treci prin boala, si cel in care poti sa te vaccinezi cu o doza suplimentara.”