Ministrul Sanatatii face un Anunt FARA PRECEDENT pentru Toata Romania

Ministrul Sanatatii face Anunt FARA PRECEDENT Toata Romania

Ministrul Sanatatii face un foarte important anunt fara precedent pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece Alexandru Rafila le confirma tuturor romanilor faptul ca aproape 1 miliard de LEI, fara TVA, sunt alocati pentru construirea de ambulatorii de specialitate, nu mai putin de 69 in toata tara.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre modul in care s-a desfasurat procedura prin care au fost selectate aceste ambulatorii de specialitate care vor fi construite in Romania, iar multumita lor foarte multi romani vor avea acces mai usor la serviciile medicale de calitate de care au nevoie.

“Proiectul initial (n. red pentru ambulatorii de specialitate in orase mici) prevedea un buget initial de 80 de milioane de euro, fara TVA, sa dezvoltam minim 30 de ambulatorii de specialitate, dintre care 20 trebuiau sa fie in zone mai putin dezvoltate. A existat un apel, deci orice institutie care dorea sa dezvolte o astfel de structura, au putut sa aplice pentru finantare.

Au existat peste 140 de solicitari din partea diverselor institutii medicale, sau autoritati locale. Ambulatoriul de specialitate este important pentru ca el ofera investigatii medicale, adica analize de laborator, ecografie, radiologie, consultatii multidisciplinare. Ca urmare a acestor investigatii, pacientii pot sa primeasca un diagnostic rapid, un tratament adecvat, uneori poate primi tratamentul acasa, sau se pot oferi tratamente in spitalizare de zi.

Lucrul acesta aduce servicii serviciile medicale mai aproape de cetateni, si constituie una dintre prioritatile ministerului. Apelul a inceput in 26 septembrie 2022, au fost incheiate depunerile acestora pana in 2 februarie, si prin realocarile si suplimentarile pe care le-am realizat, am crescut bugetul, si in loc de 30 de astfel de obiective, am ajuns la 69 de proiecte aprobate, in valoare de 686 milioane de LEI, fara TVA.

La ele se adauga si contributia autoritatilor locale la unele dintre ele, ceea ce a crescut considerabil bugetul initial de circa 400 de milioane de LEI, fara TVA. Contractele au fost semnate, le-am semnat la finalul saptamanii trecute si in aceasta dimineata, si aceste contracte semnate au plecat catre beneficiari. Proiectele trebuie realizate pana la sfarsitul anului viitor, deci exista un interval suficient de timp.

Totalul bugetului din partea PNRR este 686 de milioane de LEI, iar autoritatile locale contribuie cu 121 de milioane, deci in total avem 807 milioane de LEI, fara TVA, iar cu tot cu TVA avem aproape 1 miliard de LEI alocati pentru construirea de ambulatorii de specialitate, si cred ca este fara precedent in istoria contemporana a Romaniei.”