Comisia Europeana si NATO Anunta Cresterea Cooperarii din Cauza Razboiului din Ucraina

Comisia Europeana si NATO Anunta Cresterea Cooperarii din Cauza Razboiului din Ucraina

Comisia Europeana si NATO anunta o crestere importanta a cooperarii din cauza razboiului din Ucraina, iar asta pentru ca este necesara o imbunatatire a rezilientei in fata numeroaselor atacuri care vin din partea Rusiei in aceasta perioada, chiar daca ele nu sunt militare.

NATO sustine deja Ucraina de 1 an de zile, iar multe dintre tarile organizatiei fac parte din Uniunea Europeana, astfel ca noua initiativa va intari ambele organisme internationale in fata unor posibile noi provocari venite fie din Rusia, fie din alte tari.

“Provocările la adresa securității și rezistenței Uniunii Europene devin din ce în ce mai complexe și mai dinamice. O serie de actori ne testează în mod constant rezistența, căutând să exploateze deschiderea, interdependența și conectivitatea societăților și economiilor noastre.

Armonizarea energiei și actele de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream au condus la o atenție sporită pentru a asigura rezistența infrastructurii noastre critice. În acest context, este esențial atât pentru UE, cât și pentru NATO să sprijine eforturile de îmbunătățire a rezilienței naționale și colective împotriva amenințărilor la adresa infrastructurii noastre critice.

Astăzi, UE și NATO își unesc forțele pentru a intensifica cooperarea existentă prin lansarea unui grup operativ UE-NATO privind reziliența infrastructurii critice pentru a consolida securitatea noastră comună. Acest grup operativ a fost anunțat împreună de președintele von der Leyen și secretarul general al NATO Stoltenberg la 11 ianuarie 2023.

Cu ocazia de astăzi, președintele von der Leyen a declarat: „Trebuie să întărim reziliența infrastructurii noastre critice pentru a fi mereu pregătiți. Astăzi am lansat cu succes prima întâlnire a Grupului operativ pentru o infrastructură critică rezistentă. Experții superiori ai UE și NATO vor lucra mână în mână pentru a identifica amenințările cheie la adresa infrastructurii noastre critice și vor lucra la răspunsuri.”

UE și NATO vor împărtăși cele mai bune practici, vor spori conștientizarea situației partajate, vor dezvolta principii cheie pentru îmbunătățirea rezilienței, inclusiv măsuri de atenuare și acțiuni de remediere. Grupul operativ va acoperi patru sectoare în această etapă: energie, infrastructură digitală, transport și spațiu. Grupul operativ este între personalul UE și NATO și va fi înființat în cadrul Dialogului structurat UE-NATO privind reziliența.”