Ministrul Apararii Informeaza Oficial Romanii, Decizii de ULTIMA ORA privind Republica Moldova

Ministrul Apararii Informeaza Oficial Romanii Decizii ULTIMA ORA Republica Moldova

Ministrul Apararii a facut o serie de importante anunturi de ultima ora pentru romanii din intreaga tara cu decizii care au fost luate in legatura cu Republica Moldova, iar asta pentru ca in urma unei noi intalniri avute cu omologul sau de la Chisinau, s-a vorbit despre intarirea cooperarii bilaterale dintre cele doua tari.

Ministrul Apararii vorbeste inclusiv despre sustinerea pe care Romania o ofera pentru acordarea unor fonduri speciale Republicii Moldova, iar mai jos aveti informatii cu privire la vizita sefului Statului Major al Armatei Romane facute in Italia, unde s-a discutat deasemenea despre Armata Romana si NATO.

“Am avut, astăzi, o nouă întâlnire cu omologul meu de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, în marja vizitei pe care am făcut-o în Republica Moldova, în cadrul delegației conduse de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Am discutat despre aprofundarea cooperării bilaterale, despre importanța participării Republicii Moldova la proiectele subsumate inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM) și despre demersurile partenerilor de la Chișinău de a contribui la misiunile de menținere a păcii sub egida ONU și UE.

De asemenea, am transmis susținerea României pentru Republica Moldova în cadrul UE – pentru creșterea fondurilor alocate prin Facilitatea Europeană pentru Pace, dar și în context NATO – prin mecanismele Inițiativei pentru Dezvoltarea Capacității de Apărare. În cadrul discuțiilor, am reafirmat sprijinul nostru pentru avansarea Republicii Moldova pe parcursul pro-european, importanța continuării menținerii dialogului bilateral la cel mai înalt nivel posibil și continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic.

Agenda discuțiilor a inclus evaluări ale situației regionale de securitate, consolidarea relațiilor bilaterale și în format aliat și dezvoltarea colaborativă a capabilităților de apărare. De asemenea, în cadrul întrevederilor s-a discutat despre dinamica participării celor două armate la misiuni și operații ale NATO și UE, respectiv accentuarea instruirii comune la nivelul tuturor categoriilor de forțe în vederea creșterii interoperabilității.

Forțele armate italiene au o contribuție semnificativă la implementarea măsurilor aliate în țara noastră pentru întărirea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic. Totodată, un aspect relevant în planul cooperării îl reprezintă și domeniul achizițiilor de echipamente militare și cel al asigurării mentenanței unor elemente de tehnică militară de către companii de profil italiene.

În program a fost inclusă ceremonia înmânării „Ordinului Național Steaua României în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari” amiralului Giuseppe Cavo Dragone, distincție conferită de președintele României, în semn de înaltă apreciere a interesului și sprijinului constant acordat țării noastre.”