Ministrul Sanatatii: Ordonanta de URGENTA de ULTIMA ORA privind Produsele din Tutun si Conexe

Ministrul Sanatatii Ordonanta URGENTA ULTIMA ORA Produsele Tutun Conexe

Ministrul Sanatatii pregateste o noua Ordonanta de Urgenta extrem de importanta, care vizeaza produsele din tutun, dar si produsele conexe acestora, iar asta pentru ca ea vizeaza fabricarea, prezentarea si lor, o serie de modificari de interes pentru milioane de romani fiind incluse in document.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce urmeaza sa aduca aceasta Ordonanta de Urgenta, in materie de schimbari pentru consumatorii de tutun, iar asta pentru ca in ultimii ani au existat foarte multe controverse, in special in legatura cu produsele adiacente celor din tutun, care sunt si foarte populare.

“La acest moment, Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun reglementează obligațiile pe care trebuie sa le îndeplinească produsele din tutun care sunt puse la dispoziția consumatorilor din Romania.

Promovarea acestui act normativ este determinată în principal de: apariția pe piață a produselor din tutun încălzit, categorie nouă de produse din tutun, nereglementate în România. necesitatea punerii în concordanţă a dispozițiilor Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe.

Si de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun cu prevederile Directivei delegate (UE) 2022/2100 de modificare a Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește retragerea anumitor exceptări care vizează produsele din tutun încălzit.

Astfel, prin Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, termenul de produs din tutun încălzit este definit drept un produs nou din tutun care este încălzit pentru a produce o emisie care conține nicotină și alte substanțe chimice.

Care este apoi inhalată de utilizator(i) și care, în funcție de caracteristicile sale, este un produs din tutun care nu arde sau un produs din tutun pentru fumat. Se modifică exceptarea prevazută în alin.(7), cu privire la interdicțiile prevăzute la alin.(1) și alin.(10), pentru produsele din tutun altele decât țigaretele și tutunul de rulat prin adăugarea în această categorie și a produselor din tutun încălzit.”