Ministrul Sanatatii: IMPORTANTE Informari Oficiale de ULTIMA ORA Transmise Tuturor Romanilor Tarii

Ministrul Sanatatii IMPORTANTE Informari Oficiale ULTIMA ORA Transmise Tuturor Romanilor Tarii

Ministrul Sanatatii transmite o serie de informari de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga ara, iar asta pentru ca in atentia oamenilor este adusa, intr-o prima faza, ideea folosirii produselor biosimilare pentru ca oamenii sa aiba acces mai buna la medicamentele care le sunt necesare in mod obisnuit.

Ministrul Sanatatii explica deasemenea mai jos de ce este nevoie ca pretul medicamentelor generice sa fie crescut in Romania, iar asta pentru ca din cauza lui nu pot ajunge in tara noastra diverse tipuri de medicamente, deoarece pretul de vanzare este prea mic pentru ca producatorul sa decida sa-l ofere in tara.

“Produsele biosimilare nu sunt altceva decât produse generice în domeniul produselor biologice care prezintă siguranţă şi eficacitate, iar studiile care au stat la baza autorizării lor au demonstrat acest lucru. Utilizarea acestor produse în România, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, este esenţială.

Pentru că îmbunătăţeşte pe de o parte accesul la medicamente în cazul nostru biosimilare, iar pe de altă parte produce economii de bani care pot fi utilizaţi pentru extinderea programelor existente şi pentru accesul mai multor pacienţi la programele desfăşurate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În România, medicamentele aveau, teoretic, cel mai mic preț din Europa și din această cauză ele nu erau interesante pentru distribuitori și dispăreau de pe piață. Vă dau un exemplu: un tratament de 10 zile cu doxiciclină, un antibiotic destul de cunoscut, costă 4,60 lei, deci mai puțin de un euro. Adaosurile comerciale la farmacie, la distribuție sunt infime și nu mai e rentabil să aduci medicamentul.

Acesta este motivul pentru care am propus această indexare. Pentru a le păstra pe piață. Dacă dispar aceste medicamente foarte ieftine, ele ar putea fi înlocuite de unele care sunt sensibil mai scumpe, iar efortul financiar al pacienților sau al statului va crește. Este vorba de medicamentele care costă până la 50 lei. Este clar că trebuie să găsim o soluție de compromis: să actualizăm prețurile la medicamentele generice astfel încât să acopere măcar costul inflației.

La pacient, această indexare se va resimți undeva la jumătate. De exemplu, un medicament care astăzi costă 5 lei, va costa 5,5 lei. Din cei 50 de bani în plus, pacientul va plăti 25 de bani. Totodată, am uniformizat taxa clawback pentru medicamentele generice, pentru că era demarată o procedură de infringement împotriva României pe această temă. Iar acum, referențierea pentru calculul prețului se face la medicamente care există cu adevărat pe piață.”