Armata Romana: Polotii Romani Medaliati de NATO pentru Misiunile de Politie Aeriana

Armata Romana Polotii Romani Medaliati NATO Misiunile Politie Aeriana

Armata Romana anunta in mod oficial faptul ca pilotii romani care protejeaza cerurile Lituaniei cu avioanele F-16 Fighting Falcon, au fost medaliati de catre NATO pentru misiunile de politie aeriana pe care le-au reauzat in perioada de cand se afla acolo.

Armata Romana spune ca dupa 10 alerte de interceptare, ale unor aeronave rusesti, ale pilotilor romani de acolo, acestia au avut eforturile recunoscute cu medalii pe care NATO le-a acordat pentru munca depusa pana la ora actuala.

Au început ziua de luni în inima Bărăganului, dar o vor încheia în Lituania.

După un zbor cu aeronava de transport C-130 Hercules, militarii români sunt gata să își înlocuiască o parte dintre colegi în cadrul detașamentului Carpathian Vipers din Šiauliai.

Două luni s-au scurs de când aeronavele F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române veghează cerul țărilor baltice, sub responsabilitatea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO.

În aprilie, la doar câteva zile după ce s-au instalat, avioanele românești F-16 au fost trimise pentru prima lor misiune reală de apărare aeriană în această parte a lumii. Alte misiuni au urmat în scurt timp.

Aflați acum la jumătatea perioadei de desfășurare a misiunii, piloții români au primit aproximativ 10 alerte de interceptare a aeronavelor neautorizate, în special aflate sub steagul Federației Ruse.

Efortul lor a fost recunoscut astăzi prin acordarea medaliei NATO pentru misiunea de Poliție Aeriană.

“Departe de casă, confruntându-vă cu provocări multiple, ați demonstrat capacitatea de a menține un ritm operațional ridicat în acest mediu complex.”- le-a transmis generalul de brigadă Manea Robert, în cadrul ceremoniei de astăzi din Baza Aeriană Šiauliai.

Felicitări celor care și-au îndeplinit misiunea și mult succes celor care au sosit!