Ministrul Sanatatii: Deciziile de ULTIMA ORA Confirmate pentru Sistemul Medical din Romania

Ministrul Sanatatii Deciziile ULTIMA ORA Confirmate Sistemul Medical Romania

Ministrul Sanatatii a decis sa anunte in mod oficial deciziile de ultima ora, care au fost luate pentru sistemul medical din Romania, iar asta pentru ca intr-o prima faza vorbeste despre faptul ca le-a cerut universitatilor si facultatilor de medicina informatii cu privire la extinderea capacitatii de pregatire pentru Medicina de Familie.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre un proiect important care este derulat in judetul Ilfov din Romania, acesta vizand imbunatatirea competentelor digitale ale profesionistilor din sistemul de sanatate, o masura extrem de importanta, care poate fi de foarte mare ajutor in domeniul medical.

“Ministerul Sănătăţii a solicitat universităților şi facultăților de medicină informații privind extinderea capacității de pregătire în specialitatea Medicină de Familie pentru o eventuală suplimentare a locurilor la rezidențiat. Având în vedere cele trei runde de discuții, desfășurate cu reprezentanții celor 208 medici care au obținut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidențiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile.

Ministerul Sănătății a solicitat universităților şi facultăților de medicină evaluarea posibilității suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie. Având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale țării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieși la pensie în următorii 7 ani, Ministerul Sănătății consideră ca este posibilă acestă soluție în beneficiul tinerilor medici, în beneficiul sistemului sanitar şi implicit al pacienților.

În cursul săptămânii viitoare vor fi realizate aranjamentele administrative care să facă posibilă repartiția locurilor comunicate de universități și facultăți pentru candidaţii care au obținut cel puțin punctajul minim de promovare. a sediul Ministerului Sănătății a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului „Îmbunătățirea competențelor digitale pentru profesioniștii din sistemul de sănătate” cu o durată de 24 de luni, implementat de Ministerul Sănătății (lider) în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov (partener).

Proiectul primește sprijin tehnic din partea Direcției Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) din cadrul Comisiei Europene şi este finanțat integral prin Instrument de Sprijin Tehnic al Uniunii Europene. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de sprijin tehnic Ministerului Sănătății din România pentru a realiza o strategie pentru a îmbunătăți competențele digitale ale cadrelor medicale.

Pentru a atinge acest obiectiv, va fi dezvoltat un cadru comun de competențe digitale și va fi inițiat un proces de formare continuă, pe tot parcursul vieții, adaptat progresului tehnologic și viitoarelor evoluții ale medicinii. Specialiști din instituțiile de sănătate publică din județul Ilfov sunt beneficiari direcți ai proiectului pilot ce poate fi implementat ulterior la nivel național.”