Marius Budai: Explicatiile Masurilor URGENTE Luate pentru Romania de catre Guvern

Marius Budai Explicatiile Masurilor URGENTE Luate Romania Guvern

Marius Budai vorbeste in mod oficial despre masurile urgente luate de catre Guvernul Romaniei pentru milioane de oameni din intreaga tara, iar asta pentru ca ieri a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta care ar fi trebuit sa aiba menirea de a opri greva generala care afecteaza sistemul de invatamant al tarii.

Marius Budai explica mai jos ratiunea din spatele acestor decizii, ele fiind extrem de importante pentru milioanele de romani din tara care au copii in scolile si liceele din diversele sale colturi, insa in urma adoptarii ei, profesorii inca refuza sa renunte la greva, ceea ce desigur ca e o problema extrem de mare.

“Eu cred că este momentul, și am spus-o și zilele trecute. Întrebările dvs. sunt legitime și extrem de bine fundamentate, dar cred că este momentul, cel puțin așa considerăm noi actuala coaliție, să vorbim mai puțin, să facem și să punem în practică ceea ce am spus și să așteptăm în liniște răspunsul cadrelor didactice.

24,4% înseamnă la tarifarul de bază, fără celelalte sporuri. Dacă o să punem celelalte sporuri care se aplică la noua bază, o să vedeți că e creșterea chiar depășește 25%. Însă în nota de fundamentare a ordonanței de urgență, ceea ce a explicat domnul Cărbunaru mai devreme și principiile pe care le-am discutat, cu grila care să aibă ca principiu salariul debutantului cu salariul mediu brut pe țară, folosit, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, există în această notă de fundamentare.

Am stat aici cu toții aseară până târziu și am scris acest aspect acolo. Mai mult de atât, după ce ordonanța a fost publicată pe ambele site-uri, ale Ministerului Educației și Ministerului Muncii, s-au primit de la cadrele didactice auxiliare anumite observații, pe bună dreptate – erau bibliotecari, erau psihologi -, și aceste lucruri au fost acoperite astăzi printr-un text pe care doamna ministru l-a citit pe bandă în timpul ședinței.

Si cu siguranță în publicarea în Monitorul Oficial o să vedeți un articol 1, indice 3, unde se regăsesc aceste aspecte. Eu revin la ce am spus tot respectul, cu tot respectul pentru dvs., revin la ceea ce am spus: cred că este momentul să nu mai agităm mai mult decât este și cred că este momentul să arătăm respectul cuvenit cadrelor didactice și să-i lăsăm să se pronunțe marți.

Cred că ăsta este momentul acum, cel puțin din punctul nostru de vedere. Le-am arătat respectul cadrelor didactice şi al lucrătorilor din educație, am înfăptuit ceea ce am spus prin două ordonanțe de urgență, două ordonanțe succesive, una săptămâna trecută și una săptămâna asta.”