MApN Anunta Un Nou Exercitiu MOBEX Organizat in Romania

MApN Anunta Un Nou Exercitiu MOBEX Organizat in Romania

MApN a anuntat in mod oficial un nou exercitiu de tip MOBEX organizat in Romania, iar asta pentru ca in perioada imediat urmatoare va avea loc in judetele Harghita si Covasna acest exercitiu pentru mobilizarea si verificarea stadiului pregatirii populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare.

MApN explica mai jos ceea ce inseamna un exercitiu de tip MOBEX pentru Romania, iar asta deoarece ele sunt esentiale in ceea ce priveste verificarea capacitatii tarii de a raspunde intr-o situatie exceptionala, exercitii de acest gen fiind organizate si in trecut.

Ministerul Apărării Naționale continuă seria exercițiilor de rutină de tip MOBEX, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare.

După cele desfășurate în luna aprilie în județele Timiș și Caraș-Severin, în perioada 12-16 iunie, sunt planificate exerciții în județele Harghita și Covasna.

Exercițiile de tip MOBEX se planifică și se organizează pe timp de pace, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum și în scopul reantrenării rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu.

În perioada 12-16 iunie, în județele Harghita și Covasna se va desfășura „Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare – „MOBEX HR-CV-23”.

Exercițiul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare.

Acest tip de exercițiu, în care sunt angrenate și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații şi Serviciul de Telecomunicații Speciale, se planifică și se organizează pe timp de pace, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum și în scopul reantrenării rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu.