Marcel Bolos Anunta Hotararile CRITICE cu Impact pentru MILIOANE dintre Romani!

Marcel Bolos Anunta Hotararile CRITICE Impact MILIOANE Romani

Marcel Bolos anunta in mod oficial hotararile critice care au impact foarte serios pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in discutie o Hotarare de Guvern care a fost adoptata, si care prevede construirea a zeci de spitale in Romania, cu bani din PNRR, inclusiv 7 regionale, mari.

Marcel Bolos explica mai jos cum anume urmeaza sa fie facute aceste investitii extrem de importante pentru tara noastra, peste 1 miliard de euro fiind alocate la ora actuala, iar masura este una extrem de intens asteptata de cateva decenii de catre milioane de oameni care au nevoie de servicii medicale.

“𝐒𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐧𝐨𝐢, 𝐨𝐫𝐢𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐭𝐞 𝐮𝐢𝐭̦𝐢 𝐩𝐞 𝐡𝐚𝐫𝐭𝐚̆! Un gând cu care nu vrei să te confrunți este că ai pierdut o persoană dragă dintr-o cauză care putea fi evitată. Este o problemă sensibilă, dar este genul de problemă pe care nu o putem rezolva decât dacă o privim în ochi. Se fac progrese în domeniul medical, dar mai avem mult de muncă până să ajungem să ne adaptăm la noile tendințe, care impun realizarea de clădiri medicale compacte.

Pentru ca actul medical să fie eficient şi adaptat ultimelor standarde, iar tratarea pacientului să primeze. Când am venit în Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene infrastructura spitalicească nu era în Programul Sănătate 2021-2027, chiar dacă în ultimii 25 de ani stam rău la capitolul spitale publice construite. Acum, știm sigur că în 2027 vom avea spitale noi în orice colț al țării. Pentru că Guvernul României alocă un buget record de 5,8 miliarde de euro.

În ședința de astăzi a fost adoptată o Ordonanță de Urgență prin care stabilim mecanismele pentru ca acest buget să fie răspândit transparent și echilibrat. Acum, putem spune că intrăm în linie dreaptă pentru realizarea a 𝐜𝐞𝐥 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧 𝟕 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐢 (județene, monospecialitate sau centre de transplant) nou construite și dotate și 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝟐𝟎 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐨𝐫𝐚̆𝐬̦𝐞𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 construite sau reabilitate și dotate.

O bucurie personală este că avem parte și de o premieră care ne deschide perspectivele pentru viitoarele investiții strategice în infrastructură, odată ce am făcut posibilă combinarea finanțării din fonduri externe nerambursabile cu un împrumut European Investment Bank de 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 la care nici nu speram în urmă cu un an.

Până la finalul anului, contractele de finanțare pentru toate aceste spitale vor fi încheiate, astfel încât să avem suficient timp pentru derularea procedurilor specifice unor investiții de o asemenea importanță și anvergură. Deși sună brutal, realitatea este că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu și fragmentat, iar asta ne pune în situația de a fi printre statele UE cu cel mai mare număr al deceselor care ar fi putut fi evitate.”