Ministrul Sanatatii: Deciziile Privind Problemele URGENTE care Afecteaza Toata Romania

Ministrul Sanatatii Deciziile Problemele URGENTE Afecteaza Toata Romania

Ministrul Sanatatii ii anunta in mod oficial pe romani in legatura cu deciziile luate din cauza problemelor urgente care afecteaza toata Romania la ora actuala, iar asta pentru ca Alexandru Rafila a avut o intalnire cu reprezentantii Federatiei Nationale Sindicale „Ambulanta”, dar si ai Blocului National Sindical.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre revendicarile acestora, si masurile care au fost, sau vor fi luate, in mod oficial de catre autoritatile din tara noastra, pentru a se evita o posibila greva generala, Alexandru Rafila afirmand ca se depun toate eforturile pentru a nu se ajunge la o situatie precum cea din invatamant.

„Întâlnire a ministrului Sănătății cu reprezentanții Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România și ai Blocului Național Sindical În cursul zilei de joi, 8 iunie 2023, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut o întâlnire de lucru cu președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, președintele Federației Naționale Sindicale “Ambulanța”, Gheorghe Chiș, prim-vicepreședintele Federației, Marian Rotaru, secretarul general, Rareș Ghilea și vicepreședinții Gheorghe Brișcaru, Ionel Ianc, Victor Țepeș.

În cadrul întâlnirii au fost discutate revendicările FNSAR de natură salarială, administrativă și dotare a Serviciilor de Ambulanță. Printre solicitări s-au aflat: acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență și personalului TESA care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022.

Corectarea procentelor de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță, precum și creșterea indemnizației de hrană. De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă.

S-au găsit soluții pentru acoperirea deficitului de personal care se ridică la 45%. Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv în Serviciile de Ambulanță urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern.

În cadrul întâlnirii, s-a analizat proiectul Legii salarizării care a fost înaintat de Ministerul Sănătății, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru funcțiile din Serviciile Publice de Ambulanță. S-a discutat și s-a convenit o intâlnire interministerială între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra înlocuirii parcului auto învechit cu ambulanțe noi, achiziționate din fonduri publice.”