Spania: Decizia INGRIJORATOARE a Regelui care poate BLOCA Aderarea Romaniei la Schengen in 2023

Spania Decizia INGRIJORATOARE Regelui BLOCA Aderarea Romaniei Schengen 2023

Spania este in centrul atentiei acum, dupa o decizie ingrijoratoare a regelui Felipe al VI-lea, ea fiind anuntata chiar ieri de catre Casa Regala, iar conform acesteia, monarhul spaniol l-a desemnat pe presedintele Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, ca premier al tarii, in locul lui Pedro Sanchez, ceea ce pericliteaza aderarea Romaniei la Schengen in 2023.

Spania era, sub guvernul lui Pedro Sanchez, o mare sustinatoare a aderarii Romaniei la Schengen, insa venirea lui Alberto Núñez Feijóo in fruntea guvernului ar putea schimba extrem de mult strategia de politica externa a tarii, iar promisiunile facute in ultimele luni Romaniei privind aderarea la Schengen, ar putea fi date uitarii foarte rapid.

Spania urmeaza sa treaca printr-o perioada politica foarte complicata in viitoarele saptamani, iar asta deoarece Alberto Núñez Feijóo nu are majoritate in Parlament pentru a putea obtine votul de investitura al guvernului sau, asa ca daca nu va gasi sustinatori in partidele de opozitie, Pedro Sanchez ar putea fi nominalizat in urma unui proces care poate dura luni de zile.

“Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a ales să susțină învestitura ca prim-ministru a lui Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular, împotriva candidaturii actualului președinte, socialistul Pedro Sánchez. După două zile de întâlniri cu partidele politice, regele, șeful statului în monarhia parlamentară spaniolă, a propus un candidat pentru a merge la învestitura la Președinția Guvernului.

Monarhul a decis să propună candidatul cu cel mai votat partid și cu cea mai solidă alianță de până acum. Deși nu are majoritatea absolută, iar liderii partidelor rămase au declarat anterior că se vor opune învestirii sale, Feijóo a anunțat că va intra în dialoguri cu fiecare dintre grupurile politice.”