Ministrul Educatiei: Vestile Bune de ULTIMA ORA pentru Elevii care Invata in Scolile Romaniei!

Ministrul Educatiei Vestile Bune ULTIMA ORA Elevii Invata Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei transmite o serie de vesti foarte bune, de ultima ora, pentru milioanele de elevi care invata in scolile din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca dezvaluie in mod oficial faptul ca numarul profesorilor fara studii corespunzatoare postului, care predau in scoli, a scazut substantial.

Ministrul Educatiei spune ca daca in 2022 erau 5.223 de cadre didactice in aceasta situatie, acum sunt 3.440, deci vorbim despre o reducere substantiala, oameni care in mod teoretic au fost inlocuiti de personal care are calificarea necesara pentru a le preda elevilor in scolile din Romania acum.

“La invitația domnului prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, am vizitat expoziția „Layers of reality”, deschisă la Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român din New York. Am rămas impresionantă de cum se transformă arta datorită tehnologiei și de posibilitățile de exprimare artistică pe care tehnologia le deschide.

Expoziția a fost realizată printr-un parteneriat între ICR New York, Facultatea de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara și School of Visual Arts – Computer Arts Department din New York, ca parte a programului „Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană a Culturii”. Mă bucur că studenții români explorează noi medii artistice, alături de colegii lor americani, într-un spațiu atât de vibrant cultural, cum este New York.

Mulțumită domnului director Doru Branea, am avut ocazia să cunosc mai bine și activitatea ICR New York, precum și ambițioasele planuri pentru programul cultural al toamnei. De asemenea, am aflat despre interesul ridicat al comunității de aici pentru învățarea limbii române. Acest lucru îmi confirmă cât de important este să creștem accesul la cursurile de limba română pentru diaspora, așa cum am prevăzut în noua lege a educației.

În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am actualizată la nivelul zilei de astăzi, 8 septembrie, este de 3.440 persoane față de 5.223 persoane cât am avut în anul școlar 2022-2023. Eu sunt convinsă că atât creșterile salariale care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd.

Pentru a încuraja ca absolvenții de învățământ superior să intre să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de aceste cifre pe care le aveți și vom avea mai multe cadre didactice titulare și calificate la clasă. În ceea ce privește profesorii la aceste discipline avem situații dificile, așa cum era de așteptat, în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană.”