Marcel Bolos: Explicatii de ULTIMA ORA privind Modificarile Fiscale Impuse de Guvern

Marcel Bolos Explicatii ULTIMA ORA Modificarile Fiscale Impuse Guvern

Marcel Bolos ofera o serie de foarte importante explicatii de ultima ora cu privire la modificarile fiscale care sunt impuse de catre Guvernul Romaniei, iar asta pentru ca vorbim despre noutati in ceea ce priveste impozitarea companiilor pe cifra de afaceri, si a fost intrebat daca asta ar putea creste preturile produselor si serviciilor.

Marcel Bolos explica mai jos faptul ca impactul acestui impozit nu ar trebui sa se regaseasca in preturile produselor si serviciilor din Romania, iar asta deoarece pentru companii exista posibilitatea de a gasi solutii fiscale prin care sa nu resimta efectele schimbarilor, iar mai multe detalii puteti gasi mai jos.

“Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, îi va plăti oamenilor în numerar. Aceasta este decizia angajatorului cu privire la felul în care va da oamenilor indemnizația de hrană. Aici problema trebuie văzută sub două aspecte. De ce a fost nevoie de acest impozit minim, cum îi spunem noi în limbaj curent, taxă de 1% pe cifra de afaceri ?

A fost nevoie pentru că exista o clară necorelare între nivelul cifrei de afaceri și profitul net pe care îl obțineau, mai ales corporațiile transnaționale. Sunt la Ministerul Finanțelor, nu pot să dau nume, dar sunt cifre de afaceri de ordinul zecilor de miliarde de lei, iar profitul net obținut este de ordinul sutelor de milioane de lei.

Pot să dau, așa, un exemplu numeric, ca să fiu înțeles mai bine: 18 miliarde de lei cifră de afaceri și un profit de 200 de milioane de lei. Ba mai mult, sunt situații și mai nedrepte, în care o cifră de afaceri de zeci de miliarde de lei are o pierdere de ordinul sutelor de milioane de lei. Deci, aici discutăm de echitate între contribuabili, unul care plătește şi de care noi ne bucurăm.

Si altul care nu plătește pe nedrept pe același domeniu de activitate. Și, din acest punct de vedere, acest procent de 1% din cifra de afaceri are și rolul acesta de disciplină fiscală. Să răspund la întrebare, dacă, spre exemplu, o companie, deci modelul gândit este ca să protejăm investițiile, respectiv din cifra de afaceri.

Foarte simplu spus, se scad investițiile pe care le realizează compania. Deci dacă o companie dorește ca să scape de acest 1% din cifra de afaceri, foarte bine, realizează investiții, investițiile depășesc nivelul de 1% din cifra de afaceri și în acel moment a scăpat de problema impozitului minim pe cifra de afaceri.”