Ministrul Educatiei: Mesajul de ULTIMA ORA pentru Elevi, Deciziile Adoptate de Guvern

Ministrul Educatiei Mesajul ULTIMA ORA Elevi Deciziile Adoptate Guvern

Ministrul Educatiei transmite un mesaj de ultima ora pentru elevii scolilor din toata Romania, iar asta pentru ca vorbim despre o informare care este legata de Ziua Europeana a Limbilor, sarbatorita inca din cursul anului 2021, la initiativa Consiliului Europei, iar mai jos aveti informatiile furnizate de Ligia Deca.

Ministrul Educatiei a luat deasemenea o alta decizie foarte importanta pentru studentii din intreaga tara, Ligia Deca convenind pentru adoptarea unei hotarari de Guvern care are menirea de a le oferi studentilor romani burse de diverse tipuri, in cuantum mai mare, in cursul anilor urmatori in Romania.

„Identitate, istorie, multilingvism și patrimoniu cultural – pe scurt, Ziua Europeană a Limbilor. Din 2001, la inițiativa Consiliului Europei, în 26 septembrie sărbătorim varietatea lingvistică și, odată cu ea, deschiderea pe care multilingvismul ne-o oferă. Eram destul de mică atunci când am descoperit muzicalitatea limbii franceze

Când am început să înțeleg sensuri ale unor cuvinte în alte limbi romanice sau versurile melodiilor în limba engleză. Au fost primii pași spre „lumea fără limite” în care intrăm odată cu învățarea limbilor străine și primii pași spre înțelegerea noțiunilor de „multilingvism”, „multiculturalitate” și „identitate”. Vă încurajez să sărbătoriți Ziua Europeană a Limbilor învățând o nouă expresie.

Un cuvânt sau chiar citind o carte într-o altă limbă. Veți transforma, astfel, această zi într-un motiv pentru a afla ceva nou și, cu siguranță, folositor. Care este acea limbă străină pe care ați vrut mereu s-o învățați, dar nu ați făcut-o până acum ? Bursele sociale au rolul de a asigura condiţii minime de subzistenţă, de a facilitata accesul și de a menține în sistemul de învățământ superior de stat studenţii proveniţi din medii socioeconomice defavorizate.

Din familii defavorizate şi celor pentru care s-a dispus ca măsură de protecţie plasamentul, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscrişi. Bursele sociale sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcţie de situaţia socioeconomică a familiei studentului şi a criteriilor generale stabilite prin prezentul ordin şi a criteriilor specifice, elaborate conform metodologiei proprii.

Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual, până la data de 1 septembrie, de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS)‚ se adoptă prin ordin al ministrului educației și trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare. Cuantumul burselor sociale se stabileşte, prin hotărâre a senatului instituției de învățământ superior de stat, la propunerea Consiliului de administraţie.”