Romania: Actiuni de ULTIMA ORA pentru Aderarea la Schengen in Lupta cu Austria si Karl Nehammer

Romania Actiuni ULTIMA ORA Aderarea Schengen Lupta Austria Karl Nehammer

Romania duce o lupta surda cu Austria pentru aderarea la Schengen in cursul anului 2023, iar asta pentru ca Karl Nehammer nu vrea sa permita acest lucru, dar tara noastra poate pune in actiune 3 pasi pentru a incerca sa forteze mana autoritatilor de la Viena, si sa-si indeplineasca obiectivul asteptat de peste un deceniu, de acum.

Romania ar putea merge pe calea diplomatica, pe cea a sesizarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene, sau pe cea a invalidarii juridice a veto-ului dat de Austria, europarlamentarul Victor Negrescu vorbind despre fiecare dintre ele, insa sansele ca oricare sa forteze mana guvernului lui Karl Nehammer depind si de sustinerea partenerilor europeni.

Romania nu poate sa obtina singura aderarea la Schengen, fiind nevoie de ajutor din partea mai multor cancelarii europene pentru ca munca sa sa nu fie sortita esecului, astfel ca ramane sa vedem daca toata aceasta presiune pusa pe Karl Nehammer va avea succes, sau nu vom reusi sa ne indeplinim obiectivele in cursul acestui an, sau poate in cursul anilor urmatori.

„În prezent, nu mai există niciun motiv, nici măcar tangențial, pentru un refuz. Trebuie să abordăm lucrurile în mod pragmatic și profesionist. În acest context, există trei posibile scenarii de lucru: scenariul politico-diplomatic, scenariul sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene și scenariul invalidării juridice a veto-ului Austriei. În cazul scenariului politico-diplomatic, se continuă demersurile diplomatice.

Si politice pentru a convinge guvernul de dreapta din Austria. În scenariul doi care prevede sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, România poate ataca la CJUE decizia Consiliului pe mai multe temeiuri precum încălcarea legislației europene, viciu de procedură, încălcarea recomandărilor Comisiei, nerespectarea tratatelor și valorilor europene etc.”