Marcel Bolos Anunta Actiunile de ULTIMA ORA pentru Bugetul Romaniei din 2024, Masuri pentru IMM-uri

Marcel Bolos Anunta Actiunile ULTIMA ORA Bugetul Romaniei 2024 Masuri IMM

Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a anuntat in mod oficial primele actiuni intreprinse de catre Guvernul Romaniei pentru bugetul pentru anul 2024, iar asta deoarece au avut loc primele discutii in interiorul coalitiei pentru realizarea actului normativ in baza caruia va fi realizat bugetul pentru anul urmator.

Marcel Bolos nu se rezuma doar la atat, ci vorbeste deasemenea in mod oficial despre faptul ca programul IMM Invest Plus urmeaza sa fie repornit in lunile urmatoare, inca 4 miliarde de LEI fiind alocati pentru el, ceea ce ar trebui sa ajunge inca 5.000 de firme din Romania sa se bucure de fonduri prin acest program.

“Ieri am avut la nivelul coaliției de guvernare o primă discuție pe tema 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, care trebuie să reflecte ce considerăm important pentru viitorul românilor. Este o responsabilitate deosebit de importantă să elaborăm un buget echilibrat, realist, sustenabil și eficient, care să țină cont de tratatele internaționale semnate de România și de legislația in vigoare. Anul acesta ne-a arătat că ipotezele de lucru nu sunt întotdeauna cele care se și validează, dar pentru 2024 vom lucra sub o altă paradigmă.

𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐢𝐥𝐞 pe care le aștept de la noul buget sunt următoarele: 1. Să pună accent pe investițiile finanțate din bani europeni, anul 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐧 𝐚𝐥 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫; 2. Să fie axat pe cheltuieli responsabile pentru funcționarea statului, pe care le vom ține sub atentă observație lună de lună; 3. Să fie centrat pe dezvoltarea marilor serviciilor publice: 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞/𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞; 4. Să fie axat pe 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐚𝐳𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐟𝐢𝐬𝐜𝐚𝐥𝐞 și colectarea mai bună a veniturilor publice.

Să aibă alocări consistente pentru drepturile de asistență socială. Am participat ieri la cea de-a XXXI-a ediție a Topului Național al Firmelor Private din România, ocazie cu care am făcut un anunț important pentru IMM-uri. Continuăm să susținem întreprinderile mici şi mijlocii, prin acordarea de facilităţi de garantare pentru asigurarea lichidităților și finanțarea #investițiilor.

Plafonul va fi majorat 4 miliarde de lei, măsură care va ajuta alte 5.000 companii. Chiar dacă am avut de făcut o reformă şi avem de implementat măsuri fiscal-bugetare care nu întotdeauna ne sunt pe plac, continui să promovez o abordare echilibrată în care încurajăm investițiile și nu lăsăm întreaga povară pe mediul de afaceri.

Tocmai de aceea, am aprobat deja trei pachete de măsuri de reducere de cheltuială şi ajustare de traiectorie a deficitului bugetar, alături de componenta de combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, vom continua să protejăm cota de 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 19% TVA, și să fim alături de cei care investesc, pentru că aceasta este baza pentru corecta dezvoltare a României.”