Austria: Anunturile lui Karl Nehammer care ANULEAZA Veto-ul pentru Blocarea Aderarii Romaniei la Schengen

Austria Anunturile Karl Nehammer ANULEAZA Veto Blocarea Aderarii Romaniei Schengen

Austria a blocat in decembrie 2022 aderarea Romaniei la Schengen, Karl Nehammer explicand atunci veto-ul dat de catre tara sa, insa un an mai tarziu lucrurile nu stau deloc la fel, cancelarul austriac confirmand faptul ca numarul cererilor de azil, principala problema pentru refuz, s-a redus cu 50% in mai putin de 12 luni de zile.

Austria confirma, practic, faptul ca motivul principal care a stat la baza refuzului de a permite aderarea Romaniei la Schengen, a disparut, iar Karl Nehammer ar cam trebui sa-si schimbe strategia in momentul de fata, avand in vedere ca nu mai are atat de multe cereri de azil, incat nu stie ce sa faca cu ele, dar lucrurile nu sunt atat de simple.

Austria refuza in continuare sa accepte aderarea Romaniei la Schengen, spunand ca sistemul este stricat si ca are nevoie de o regandire profunda, dar Karl Nehammer confirma, din nou, ca se foloseste de situatia Romaniei si Bulgariei pentru a forta mana Comisiei Europene sa-i ofere doar ceea ce isi doreste, cand vine vorba despre problema migratiei.

“În cazul nostru, numărul cererilor de azil a scăzut masiv față de 2022,  aproape 50 la sută. Am pus frâna de azil. Frâna de azil include măsuri precum procedurile accelerate pentru cei care au șanse reduse de a putea rămâne, controale sporite la frontieră și cooperarea polițienească cu Ungaria și Serbia pentru combaterea contrabandei.

Sunt necesare două măsuri importante la nivel european: În primul rând, o protecție puternică a frontierelor externe ale UE, care să fie demnă de acest nume. Și în al doilea rând, acorduri cu țări terțe, precum cel care a fost deja început cu Tunisia. De asemenea, trebuie să avem aceste discuții intens cu Egiptul.”