Nicolae Ciuca: Important Anunt privind Aderarea Romaniei la Schengen din 2024

Nicolae Ciuca Important Anunt privind Aderarea Romaniei la Schengen din 2024

Nicolae Ciucă, a salutat recent declarațiile ministrului de interne austriac, care indică o flexibilizare a poziției Austriei în ceea ce privește integrarea României în spațiul Schengen. “Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declarație publică încurajatoare”, a spus Ciucă, referindu-se la condițiile puse de oficialul austriac, care vor fi discutate și analizate în perioada următoare.

Decizia finală este așteptată la consiliul extraordinar JAI (Justiție și Afaceri Interne), organizat la sfârșitul anului de președinția spaniolă a Uniunii Europene. Ciucă a menționat că Madridul a demonstrat o implicare activă în identificarea unor soluții constructive dintr-o perspectivă europeană.

Nicolae Ciuca a subliniat că orice progres în această direcție este rezultatul colaborării tuturor forțelor politice și instituțiilor statului român, în special a Președinției, Guvernului, Ministerului de Interne și Ministerului de Externe. “Până la posibila decizie în ceea ce privește Schengen, apreciem deschiderea colegilor de la Viena”, a adăugat Ciucă, exprimând optimism, dar și prudență.

Ciucă așteaptă, de asemenea, rezultatele votului olandez și ale discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia pe 11 decembrie. Acesta a remarcat o dinamică mai pozitivă în discuții, menționând totodată că situația rămâne în continuare în chenarul prudenței și al negocierilor.

Această declarație vine într-un moment crucial pentru România, care își intensifică eforturile pentru a adera la spațiul Schengen, un obiectiv de lungă durată al țării.