Ministrul Apararii: Actiunea Importanta de Ultima Ora pentru Romania, Armata Romana in Atentie

Ministrul Apararii Actiunea Importanta Ultima Ora Romania Armata Romana Atentie

Ministrul Apararii aduce in imediata atentie a milioane de romani din intreaga tara o actiune de ultima ora care aduce Armata Romana in centru, iar asta pentru ca vorbim despre o decizie pe care ar trebui sa o cunoasca romanii, mai ales ca ea pune in evidenta colaborarea cu Polonia, din perioada actuala.

Ministrul Apararii explica mai jos ce fel de discutii au avut loc la intalnirea cu omologul sau din Polonia, iar asta pentru ca intrevederea vine intr-un context foarte complicat pentru tara noastra, razboiul din Ucraina impunand mentinerea unor relatii de colaborare foarte stranse cu aliati precum cei polonezi.

“L-am primit, astăzi, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pe noul ambasador al Poloniei🇵🇱 la București, Pawel Soloch. Am evidențiat angajamentul solid al țării noastre pentru asigurarea securității flancului estic al #NATO, acesta fiind unul dintre cele mai importante elemente ale relației bilaterale. Consolidarea proiectelor bilaterale și promovarea obiectivelor comune în domeniul securității și apărării trebuie să continue în același ritm.

Totodată, lucrăm împreună pentru identificarea de noi domenii de cooperare, mai ales în contextul în care Polonia contribuie, în mod tradițional, cu trupe la eforturile aliate din țara noastră, iar România sprijină eforturile Varșoviei. Agenda de discuții a inclus subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene, precum și aspecte curente și de perspectivă referitoare la cooperarea în plan bilateral dintre cele două armate. Ministrul apărării naționale a subliniat importanța continuării consultărilor și coordonării în cadrul Formatului București 9, inițiativă care și-a dovedit relevanța, inclusiv pentru coordonarea transatlantică și unitatea aliată.

In vederea promovării obiectivelor comune cu privire la consolidarea prezenței aliate de la Marea Baltică la Marea Neagră. Colaborarea bilaterală româno-polonă este evidențiată, cu succes, și în cadrul Uniunii Europene, având aceeași viziune cu privire la modul în care inițiativele UE din domeniul apărării ar trebui să evolueze. Mobilitatea militară rămâne o prioritate, atât pentru UE, cât și pentru NATO.

Iar acțiunile derulate în acest sens sunt în sinergie cu formate precum Inițiativa celor Trei Mări, ca o consecință a cooperării româno-poloneze. Armata României contribuie, începând din 2017, cu o subunitate de apărare antiaeriană la Grupul de Luptă NATO dislocat în Polonia, care este condus de SUA. Acesta are misiunea de a asigura Prezenţa Înaintată Consolidată, în sistem rotațional, în nord-estul Alianţei, pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia, din anul 2016.”