Adrian Marinescu: Avertizarea de Ultim Moment a Medicului pentru Milioane de Romani

adrian marinescu gripa covid-19 rsv raceli

Adrian Marinescu transmite o avertizare de ultim moment pentru milioane de romani din toata tara, medicul care este director al Institutului National Matei Bals, din Bucuresti, vorbind despre virozele respiratorii, care raman in continuare o problema extrem de serioasa pentru un numar foarte mare de oameni.

Adrian Marinescu spune ca in 2023 nu vom scapa de virozele respiratorii in sezonul rece, astfel ca ne recomanda sa fim foarte prudenti in tot ceea ce facem, iar asta pentru ca vorbim despre COVID-19, gripa, RSV, dar si alti virusi care circula fara oprire in aceasta perioada, deci este important sa ne protejam.

“Evident că e o situație de normalitate să vină sezonul rece, ceea ce înseamnă că virusurile cu transmitere pe cale aerului vor crește în activitate de acum și mai ales în viitorul apropiat. Asta înseamnă virusurile gripale, înseamnă SARS-CoV-2, dar e o situație echilibrată în această zonă, dar și alte virusuri care se transmite pe cale respiratorie.

Lucrurile astea vor merge într-o anume direcție, la finalul anului, dar și la începutul celui viitor va fi o presiune destul de mare la nivelul camerelor de gardă, lucru care s-a întâmplat cam de fiecare dată. Și aici n-aș lua în calcul pandemia și se va întâmpla și acum. Cine crede că scăpăm de sezonul de infecții respiratorii, categoric nu are dreptate!

În primul rând ce nu trebuie să facem, e să luăm antibiotice. Lumea trebuie să înțeleagă că sunt frecție la un picior de lemn într-o infecție virală, dar lumea trebuie să înțeleagă că asta naște și reacție adversă sau rezistență…Trebuie să discutăm despre un tratament care se referă la simptome, discutăm despre situația care vizează o persoană care nu e în vârstă,

Care nu are boli cronice și care poate rezolva chestiunea și de acasă, folosindu-se și de experiența medicului de familie sau în cazul unui copil, de cea a medicului pediatru, și vom ajunge la camerele de gardă doar când e nevoie. Fie că avem o formă severă, fie că suntem persoane cu factori de risc, adică în vârstă sau cu boli cronice.

Ar trebui să ne gândim că un consult la medicul specialist ar trebui să ne orienteze mult mai bine. În materie de prevenție putem discuta despre folosirea măștii, mai ales în spațiile închise, iar dacă eu am o simptologie acută voi purta mască și mă voi izola de ceilalți, ca să nu îi îmbolnăvesc și pe alții.”