OMS: Decizia de ULTIMA ORA pentru Toata Lumea privind COVID-19

oms vaccinuri covid-19

OMS, prin intermediul Grupului Consultativ Tehnic privind Compoziția Vaccinurilor COVID-19 (TAG-CO-VAC), joacă un rol crucial în evaluarea și adaptarea constantă a strategiilor de vaccinare împotriva COVID-19. Această adaptare este esențială în contextul evoluției continue a virusului SARS-CoV-2 și a variantelor sale.

În mai 2023, TAG-CO-VAC a recomandat utilizarea unui vaccin monovalent derivat din linia XBB.1, precum XBB.1.5, ca antigen pentru vaccinurile COVID-19. Această recomandare a venit ca răspuns la dinamica evoluției virusului și eficacitatea diferitelor compoziții de vaccin.

Mai mulți producători, folosind platforme de vaccinuri bazate pe mRNA, proteine și vectori virali, au actualizat compoziția antigenului vaccinului COVID-19 la formulări monovalente XBB.1.5, care au fost aprobate pentru utilizare de autoritățile de reglementare.

În perioada 4-5 decembrie 2023, TAG-CO-VAC s-a reunit pentru a revizui evoluția genetică și antigenică a SARS-CoV-2, performanța vaccinurilor aprobate în prezent în raport cu variantele circulante SARS-CoV-2 și implicațiile pentru compoziția antigenului vaccinului COVID-19. Revizuirea bianuală a dovezilor de către TAG-CO-VAC se bazează pe necesitatea monitorizării continue a evoluției SARS-CoV-2 și a cineticii imunității derivate din vaccin.

Evoluția SARS-CoV-2, inclusiv caracteristicile genetice și antigenice ale variantelor anterioare și actuale, și impactul evoluției SARS-CoV-2 asupra neutralizării și protecției încrucișate după vaccinare și/sau infecție. Eficacitatea vaccinului (VE) a vaccinurilor aprobate în prezent în perioadele de circulație a liniei descendente XBB.

Cartografia antigenică care analizează relațiile antigenice ale variantelor SARS-CoV-2 folosind seruri de animale naive și seruri umane după vaccinare și/sau infecție. Date preliminare de imunogenitate privind performanța vaccinurilor aprobate în prezent împotriva variantelor circulante SARS-CoV-2 folosind seruri de animale și umane. Răspunsuri imune celulare (T și B celule) după vaccinare și/sau infecție.