Nominalizările BAFTA: Surprize neasteptate. Ce filme și actori vor fi favorizați la Oscar

Nominalizările BAFTA 2024 Surprize neasteptateNominalizările pentru Premiile BAFTA au fost anunțate recent, oferindu-ne o previzualizare interesantă a posibilelor tendințe pentru Premiile Oscar. Ca în fiecare an, lista de nominalizări a inclus atât surprize plăcute, cât și omisiuni remarcabile, care au stârnit discuții aprinse în rândul criticilor și fanilor cinematografiei.

Surprizele BAFTA

Unul dintre cele mai discutate aspecte ale nominalizărilor BAFTA de anul acesta a fost prezența unor filme și actori care nu erau considerați favoriți în cursa pentru premii. Aceste surprize pot reprezenta un impuls semnificativ pentru candidații respectivi în perspectiva Premiilor Oscar, oferindu-le o vizibilitate sporită și validând calitatea lucrărilor lor în fața unui public internațional.

Categoria “Cel mai bun regizor” a fost plină de surprize anul acesta, cu câteva omisiuni notabile și nominalizări neașteptate care au captat atenția publicului și a criticilor de film.

Omisia lui Martin Scorsese

Deși nu era considerat un favorit pentru câștig, este demn de menționat că Martin Scorsese a fost omis pentru filmul său, “Killers of the Flower Moon”. Această omisiune a fost privită ca o surpriză majoră, având în vedere reputația lui Scorsese și calitatea filmului.

Barbie” a primit doar cinci nominalizări, deși a fost inclus pe 15 liste lungi. Mai important, filmul despre păpușa iconică a fost lăsat în afara categoriilor de “Cel mai bun film” și “Cel mai bun regizor”, deși multe voci din industrie considerau aceste categorii drept sigure pentru cel mai mare film al anului. Greta Gerwig a trecut de la o posibilă triplă nominalizare la doar una pentru “Cel mai bun scenariu original”, alături de partenerul ei, Noah Baumbach. A fost o scădere lentă, dar constantă a șanselor filmului “Barbie” în ultimele săptămâni. Totuși, având în vedere că atât Globurile de Aur, cât și BAFTA sunt premii “internaționale” în comparație cu Oscarurile, speranțele nu sunt încă pierdute.

Surpriza BAFTA: Sandra Hüller

Actrița germană Sandra Hüller a obținut o impresionantă dublă nominalizare – ca Actriță principală pentru “Anatomy of a Fall” și Actriță în rol secundar pentru “The Zone of Interest”. Dublele nominalizări sunt rare, dar nu imposibile. Cu toate acestea, Hüller este prima actriță nominalizată dublu pentru filme care nu sunt în limba engleză. În ultimii ani, a existat o tendință crescândă de favorizare a filmelor străine în categorii majore, în afara “ghetoului filmului străin”. Hüller ar putea beneficia de această tendință, cu o posibilă nominalizare istorică dublă la Oscarurile săptămânii viitoare.

Ceremonia BAFTA

Ceremonia de acordare a premiilor BAFTA va avea loc pe 18 februarie și va fi transmisă pe Lionsgate Play. Aceasta promite să fie un eveniment plin de surprize și momente de neuitat, ilustrând diversitatea și dinamica actuală a industriei cinematografice.