Eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19: Noi studii care arata care sunt cele mai eficace împotriva CORONA

Eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19: Noi studii care arata care sunt cele mai eficace împotriva CORONAPeisajul vaccinurilor COVID-19 este în continuă schimbare, aducând uneori confuzie în rândul publicului. În scopul de a înțelege mai bine varietatea de vaccinuri și metodele folosite global pentru a studia eficacitatea acestora, o echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan, condusă de Sabir Meah și Bhramar Mukherjee, a evaluat aproximativ 80 de studii și 150 de milioane de observații din seturi de date ale pacienților din întreaga lume pentru a înțelege diferitele metode utilizate în studiul eficacității dozelor de vaccin COVID-19, după seria primară de vaccinare. Studiul lor a fost publicat în revista Science Advances.

Aceștia au aplicat toate metodele folosite în aceste studii pe datele pacienților de la Michigan Medicine.

Sabir Meah, absolvent al Școlii de Sănătate Publică cu un master în biostatistică și în prezent biostatistician în urologie la Michigan Medicine, împreună cu Bhramar Mukherjee, profesor distins John D. Kalbfleish de biostatistică, profesor colegiat Sioban Harlow de sănătate publică și asistent vicepreședinte pentru cercetare în Oficiul Vicepreședintelui pentru Cercetare, au dezvoltat un repositoriu de metode care pot fi aplicate pentru viitoarele vaccinuri anuale.

Studiul recent a evaluat trei regimuri de vaccinare diferite: 1) boosterul monovalent care țintește tulpina originală, 2) al doilea booster monovalent cu formula originală și 3) noul vaccin bivalent actualizat în toamna anului 2022 pentru a ținti variantele omicron mai noi. Am observat că toate dozele secvențiale au oferit un beneficiu substanțial în prevenirea spitalizării și decesului, iar estimările din doza specifică omicron din toamna anului 2022 au fost mai puternice decât cele din studiile mondiale pe care le-am examinat.

Aceste constatări susțin practica de actualizare periodică a vaccinurilor COVID-19 pentru variantele curente circulante. Din fericire, se pare că în SUA și în multe alte țări, cum ar fi cele din Uniunea Europeană, vom primi vaccinuri COVID-19 actualizate anual. Vaccinul din toamna anului 2022 a fost deja succedat de un nou vaccin actualizat în toamna anului 2023, pe care încă îl puteți obține acum, la începutul anului 2024, țintind varianta omicron XBB1.5 și mai nouă.

Ne așteptăm ca concluziile privind utilitatea actualizării vaccinurilor să se generalizeze la orice vaccin COVID-19 actualizat, nu doar la vaccinul bivalent din toamna anului 2022, dar monitorizarea suplimentară și studiul eficacității reale a unui vaccin anual sunt încă necesare, și sperăm că descoperirile cercetării pot ajuta aceste studii. Ceea ce am reușit să facem este să stabilim un pipeline analitic unde cercetătorii pot studia eficacitatea vaccinului a formulărilor anuale viitoare de vaccin.

O constatare cheie a studiului nostru a fost că estimările eficacității vaccinului rămân relativ stabile și nu depind în mod semnificativ de alegerea metodelor pentru rezultatele spitalizării și mortalității. Nu am observat această proprietate avantajoasă pentru rezultatele infecției, dar spitalizarea și decesul sunt, fără îndoială, puncte mult mai importante de studiu pe măsură ce avansăm mai departe în etapa endemică a pandemiei.