Ministrul Educatiei: Standardele de ULTIM MOMENT Impuse de Ligia Deca pentru Invatamantul din Romania

Ministrul Educatiei anunta standardele de ultim moment, foarte importante, pe care profesorii din Romania trebuie sa le respecte pentru a preda.

Ministrul Educatiei Standardele ULTIM MOMENT Impuse Ligia Deca Invatamantul Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de standarde de ultim moment, care sunt impuse pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta deoarece Ligia Deca vrea sa aduca in atentia imediata a tuturor romanilor standardele de evaluare pentru abilitarea profesorilor s apredea in invatamantul superior.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos pe ce se va baza evaluarea profesorilor care vor sa predea in mediul universitar in Romania, iar asta pentru ca, in mod teoretic, Ligia Deca ne da de inteles ca ar trebui respectate reguli stricte de catre cei care vor sa invete studentii din universitatile din toata Romania.

“Standardelor minimale necesare și obligatorii se vor baza pe informații furnizate de candidat; acestea trebuie sa fie accesibile în baze de date publice, fiind astfel ușor de verificat de către comisiile de evaluare, independent de autoraportarea candidatului. Standardele minimale vor reflecta calitatea realizărilor științifice (publicații în reviste de specialitate) ale unui candidat potențial, respectiv impactul și recunoașterea activității sale de
cercetare științifică la nivel internațional.

Candidații vor include în dosarul de concurs, în format integral, minimum 5, respectiv maximum 10 articole științifice publicate în calitate de autor/co-autor în reviste de specialitate din domeniul declarat, pe care le consideră reprezentative pentru activitatea lor științifică. Acestea vor constitui o bază de evaluare a activității științifice a candidatului de către comisia de concurs.

Standardele minimale cantitative detaliate în continuare reprezintă o condiție preliminară cetrebuie îndeplinită de un candidat pentru inițierea procesului de obținere a atestatului de abilitare. Îndeplinirea lor este o condiție necesară, dar nu și suficientă, pentru obținerea a atestatului de abilitare. Evaluarea competențelor candidaților cu privire la desfășurarea de activități didactice profesionale va fi făcută pe baza unor eventuale criterii suplimentare

Propuse de instituția IOSUD din care face parte sau din cea de care aparține Școala Doctorală în care preconizează să își desfășoare activitatea de conducător de doctorat posesorul atestatului de abilitare, dar fără a scădea standardele impuse de criteriile minimale de mai jos. Un candidat la abilitare trebuie să demonstreze originalitate în domeniul/subdomeniul de cercetare declarat.

Pentru candidații la obținerea atestatului de abilitare vor trebui îndeplinite, în plus față de standardele minimale științifice, și standarde minimale didactice, respectiv standarde minimale didactice care atestă aptitudinile manageriale ale candidatului. Evaluarea candidatului la obținerea atestatului de abilitare va fi exclusiv sarcina unei comisii de experți care va aprecia, pe lângă activitatea științifică, întreaga prestație a candidatului în cadrul probelor de concurs stabilite la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior/IOSUD.”