Ministrul Educatiei Stabileste Masuri de ULTIM MOMENT pentru Unitatile de Invatamant din Romania

Ministrul Educatiei stabileste o serie de noi masuri de ultim moment pentru unitatile de invatamant din Romania, iata ce a decis Ligia Deca acum.

Ministrul Educatiei Stabileste Masuri ULTIM MOMENT Unitatile Invatamant Romania

Ministrul Educatiei a anuntat stabilirea unor foarte importante masuri de ultim moment pentru unitatile de invatamant din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca a pregatit adoptarea unui ordin care le va permite universitatilor sa foloseasca pana la 10% din finantarea de baza pentru investitii pentru studenti.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum anume ar urma sa se puna in aplicare prevederile acestui ordin important pe care Ligia Deca vrea sa il vada adoptat, iar asta pentru ca vorbim despre masuri menite sa imbunatateasca simtitor calitatea actului educational de care beneficiaza foarte multi studenti la ora actuala.

“Instituţiile de învăţământ superior de stat pot utiliza din finanţarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiţii în beneficiul procesului educaţional, de cercetare, inovare şi antreprenoriat. Pentru ca instituţia de învăţământ superior de stat să poată utiliza sume din finanţarea de bază pentru cheltuieli de investiţii, aceasta trebuie să transmită la Ministerul Educaţiei  Direcţia generală învăţământ universitar, până la data de 31 martie a fiecărui an, următoarele documente.

O notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite, din care să rezulte necesitatea solicitării unei sume din finanţarea de bază, de maximum 10%, pentru cheltuieli de investiţii, aprobată de consiliul de administraţie. În nota justificativă se va prezenta categoria de cheltuieli de natura investiţiilor, conform prevederilor legale în vigoare; hotărârea senatului de aprobare a notei justificative înaintate de consiliul de administraţie.

Direcţia generală învăţământ universitar emite o notă de fundamentare, avizată de Direcţia generală dezvoltare patrimoniu și de Direcţia generală economică, prin care solicită modificarea contractului instituţional, pentru evidenţierea sumei destinate cheltuielilor de investiţii în cadrul finanţării de bază, pe care o înaintează ordonatorului principal de credite. Ordonatorul principal de credite analizează nota de fundamentare, pe care o aprobă, respinge.

Pe baza notei de fundamentare aprobate de ordonatorul principal de credite, Direcţia generală dezvoltare patrimoniu solicită Ministerului Finanțelor evidenţierea în bugetul Ministerului Educației a fondurilor pentru cheltuieli de capital. Ministerul Finanţelor aprobă/respinge solicitarea Ministerului Educaţiei de evidenţiere a fondurilor pentru cheltuieli de capital. Pe baza notei de fundamentare aprobate de ordonatorul principal de credite şi a aprobării primite de la Ministerul Finanţelor.

Direcţia generală învăţământ universitar emite actul adiţional la contractul instituţional, în care evidenţiază, cu această destinaţie, suma aprobată pentru cheltuieli de investiţii din finanţarea de bază. Actul adiţional la contractul instituţional se semnează de către instituţia de învăţământ superior de stat şi Ministerul Educaţiei, iar pe baza acestuia instituţia solicită aprobarea bugetului modificat conform prevederilor contractuale şi emiterea listei cu obiectivele de investiţii şi alte cheltuieli de investiţii.”