Romania: Decizia de ULTIM MOMENT a MAI cu Masuri pentru Schengen din 31 Martie

Romania a anuntat o decizie de ultim moment, luata de catre MAI pentru milioane de romani si Schengen, iata ce Ordonanta de Urgenta a fost adoptata.

Romania Decizia ULTIM MOMENT MAI Masuri Schengen 31 Martie

Romania a anuntat o decizie de ultim moment luata de catre MAI, si pusa in aplicare printr-o hotarare de urgenta adoptata de catre Guvernul Romaniei saptamana aceasta, ea vizand aderarea Romaniei la Schengen din 31 martie, iar asta pentru ca include o serie de prevederi legate de felul in care pot calatori minorii in Spatiul Schengen.

Romania nu va mai impune verificarea documentelor minorilor de fiecare data cand acestia calatoresc in alte tari din Spatiul Schengen doar cu unul dintre parinti, desi in mod normal ar fi nevoie de o procura de la cel care nu este prezent, pentru a consfinti dreptul de deplasare al minorului, dar o poate face in mod aleator in orice moment.

Romania avusese aceasta prevedere inclusa intr-o Ordonanta de Urgenta pe care MAI o dorea adoptata, insa din cauza faptului ca masura ar fi generat cozi in aeroporturi, s-a decis ca pentru calatoriile in Spatiul Schengen sa se faca verificari aleatorii pentru minorii insotiti de un singur parinte, sau neinsotiti, ei trebuind sa aiba documentele legale obligatorii.

“Prin excepție de la prevederile alin. (1), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, … poate călători neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație dată în condițiile alin. (7) de către ambii părinți

Cetățenii români minori pot ieși din România către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, denumite în continuare state Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de prezentul articol. În vederea constatării îndeplinirii de către cetățenii români minori a condițiilor de ieșire din România către state Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, organele poliției de frontieră pot efectua verificări nesistematice în porturi, aeroporturi, aerodromuri și heliporturi.”