Ministrul Educatiei Dezvaluie Noi Masuri Oficiale de ULTIM MOMENT care vor fi Puse in Aplicare in Toata Romania

Ministrul Educatiei dezvaluie o serie de noi masuri oficiale de ultim moment, care vor fi puse in aplicare in toata Romania, iata ce spune Ligia Deca.

Ministrul Educatiei Dezvaluie Noi Masuri Oficiale ULTIM MOMENT Puse Aplicare Toata Romania

Ministrul Educatiei dezvaluie in mod oficial pentru romanii din intreaga tara o serie de noi masuri oficiale de ultim moment, care vor fi aplicate la nivelul intregului teritoriu, Ligia Deca explicand mai jos cum se va crea metodologia de organizare si functionare a invatamantului superior dual, in baza prevederilor pe care le vrea adoptate.

Ministrul Educatiei explica mai jos tot ceea ce urmeaza sa fie implementat in cadrul sistemului de invatamant universitar pentru ca sistemul de invatamant dual sa devina o realitate foarte prezenta in diverse regiuni ale tarii incepand din perioada urmatoare, toate detaliile fiind disponibile mai jos chiar acum.

“Am lansat în consultare publică Metodologia de organizare și funcționare a învățământului superior dual! Este reglementat învățământul superior dual ca formă de învățământ superior cu frecvență care se organizează pentru dobândirea de cunoștințe, deprinderi și competențe, pentru calificări profesionale de nivel 5, 6, 7 și 8. Competențele cheie se dezvoltă în contextul formării profesionale.

In sprijinul integrării cu succes pe piața muncii, favorizând totodată continuarea studiilor și învățarea pe tot parcursul vieții. De asemenea, ordinul reglementează și principalele drepturi și obligații ale instituției de învățământ superior și ale operatorilor economici parteneri. Învățământul superior dual are următoarele caracteristici specifice: este organizat, într-un cadru unitar, de către instituțiile de învățământ superior,

La solicitarea operatorilor economici sau a structurilor asociative interesate, cum ar fi camere de comerț, asociații patronale de ramură, clustere în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică; asigură o rută de educație și formare profesională, organizată pe bază de parteneriat și conform unor contracte individuale de pregătire practică încheiate cu operatorii economici care își asumă ca responsabilitate principală pregătirea practică a studenților.

Operatorii economici asigură pregătirea practică a studenților și pot acorda burse, cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învățământul superior, precum și din alte fonduri, pentru învățarea în condițiile respectării standardelor de calitate; se bazează pe un parteneriat extins, asigurând colaborarea dintre instituțiile de învățământ superior partenere și mediul economic.

Studenții înmatriculați în învățământul superior dual pot beneficia de mobilități interne și internaționale, temporare sau definitive, conform prevederilor legale în vigoare. Învăţământul superior dual se organizează în consorții de către instituţii de învăţământ superior de stat, particulare sau confesionale acreditate, în baza contractului de parteneriat. Potrivit legii, instituţiile de învăţământ superior pot participa la constituirea de consorţii de
învăţământ dual în conformitate cu prevederile Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.”