Schengen: Problemele Oficiale de ULTIM MOMENT care Ameninta sa Blocheze Finalizarea Aderarii Romaniei

Schengen are iar o serie de probleme oficiale de ultim moment dezvaluite, care ar putea ameninta sa blocheze finalizarea aderarii Romaniei in 2024.

Schengen Problemele Oficiale ULTIM MOMENT Ameninta Blocheze Finalizarea Aderarii Romaniei

Schengen este din nou in centrul atentiei, din cauza unor probleme care risca sa zguduie stabilitatea sistemului si ameninta sa blocheze finalizarea aderarii Romaniei, dupa ce din Cipru a venit un strigat de ajutor pentru Comisia Europeana in legatura cu numarul mare de migranti care vin din Liban, si se indreapta spre spatiul comunitar.

Schengen nu numara Cipru printre membrii sai, dar migrantii care ajung acolo, vor sa mearga mai departe catre tarile din Spatiul Schengen, deci vorbim despre presiune si mai mare pusa pe Grecia, tara din Schengen, catre care multi vor dori sa plece cat mai rapid, iar asta inseamna ca resursele Comisiei Europene vor fi si mai serios “subtiate”.

Schengen este extrem de atractiv pentru extrem de multi migranti din Orientul Mijlociu, sau Africa, fiind vazut ca un spatiu de prosperitate si stabilitate, spre deosebire de tarile lor de origine, dar Cipru cere masuri urgente ale UE pentru oprirea fluxului, premierul Constantinos Ioannou cerand asta, iar totul ameninta finalizarea aderarii Romaniei la Schengen.

“UE trebuie să ajute Ciprul să facă față unui număr record de imigranți sirieni din Liban. Acesta este un strigăt de ajutor. A existat o creștere foarte bruscă [a fluxurilor]. Suntem în regim de criză, ne atingem limitele. Săptămâna trecută, 15 bărci care transportau 800 de persoane au făcut călătoria de 10 ore din Liban, lăsând Ciprul într-o stare de criză gravă.

Majoritatea acestor 800 erau bărbați tineri. Dar au inclus și aproape 100 de copii neînsoțiți pentru care a trebuit să le asigurăm imediat tutela. Credem cu tărie că Libanul ar trebui să fie sprijinit financiar de UE. Ar trebui discutat un pachet de ajutor similar celui încheiat între UE și Egipt luna trecută.”