Noile Informari Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministerului Apararii privind Actiunile Soldatilor Romani

Ministerul Apararii publica o serie de noi informari oficiale de ultim moment cu privire la actiunile soldatilor romani, ce ne aduce in atentie.

Noile Informari Oficiale ULTIM MOMENT Ministerului Apararii Actiunile Soldatilor Romani

Ministerul Apararii transmite o serie de informari extrem de importante despre care trebuie sa stie romanii, prima dintre ele intalnirea cu un omolog din Irak a secretarului de stat pentru politica de aparare, fiind discutate oportunitati de cooperare intre Armata Romana si armata irakiana, implicarea tarii noastre in misiunea NATO din Irak fiind deasemenea discutata.

Ministerul Apararii vorbeste deasemenea mai jos si despre antrenamentele militare pe care fortele speciale romane si portugheze le fac impreuna ca parte a participarii la NATO, dar si despre exercitiul multinational Dacia Strike 24, care s-a desfasurat la poligonul de la Smardan si a implicat soldati din multiple tari ale NATO, cu toate detaliile disponibile mai jos.

“Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut vineri, 25 mai, o întrevedere cu Secretarul General al Ministerului Apărării Naționale din Irak, Jabbar Thjaiel Mutlaq Al-Haidari, cu ocazia participării oficialului irakian la Expoziţia Internaţională Black Sea Defence&Aerospace 2024.

Pe timpul întâlnirii au fost abordate subiecte care au vizat, în principal, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, precum și aspecte privind colaborarea în cadrul organizațiilor internaționale. În acest sens, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale a exprimat deschiderea părții române pentru reluarea negocierilor în vederea convenirii și semnării unor acorduri în domeniul apărării și a evidențiat relevanța participării României la Misiunea NATO din Irak.

De asemenea, Simona Cojocaru a reliefat importanța pe care România o acordă luptei împotriva terorismului și, implicit, menținerii angajamentelor operaționale pe această dimensiune. În încheiere, cei doi oficiali și-au exprimat angajamentul de continuare a dialogului politico-militar pentru identificarea de proiecte comune, în scopul dezvoltării cooperării în domeniul apărării dintre România și Irak.

Militarii din forțele speciale române și portugheze s-au instruit împreună. Aceștia au executat trageri de luptă, salturi cu parașuta, scufundări, acordarea primului ajutor, tactici și tehnici de luptă și au exersat procedurile de căutare și verificare la bordul navelor. Militari și aeronave IAR-330 SOCAT și IAR-99 Șoim, aparținând Bazei 95 Aeriană, au participat, în perioada 24-28 mai 2024, la exercițiul multinațional Dacian Strike 24, care s-a defășurat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați.

În cadrul exercițiului, elicopterele IAR-330 SOCAT au executat trageri reale cu tunul de bord și cu rachete antitanc, iar avioanele IAR-99 Șoim au executat trageri cu proiectile reactive nedirijate. Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca a aniversat astăzi 105 ani de la înființare, prilej cu care i s-a acordat Drapelul de Luptă. Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”.”