Operatorii de telefonie mobila din Europa vor renunta la subventionarea telefoanelor mobile

  Un recent studiu care se concentreaza pe piata telefoniei mobile din Europa sustine ca operatorii telecom din aceasta regiune vor renunta definitiv in cativa ani sa mai subventioneze telefoanele mobile. Se pare ca in Europa de Vest peste 30 de operatori au decis sa nu mai ofere subventii pentru anumite categorii de clienti, acestia fiind obligati sa aleaga alternativele. Alternativele reprezinta luarea unui imprumut, deoarece operatorii au inlocuit subventiile cu planuri de finantare, care presupun luarea unui imprumut si replatirea sa in rate la care se adauga o dobanda.

The rising cost of devices like the iPhone means operators have to pay increasingly large subsidies to offer ‘free’ phones. Financing allows operators to continue offering phones for a low up-front price without subsidizing them; as an added bonus, it makes it easier to market smartphones to consumers on pay-as-you-go.

  Utilizatorii sunt acum lasati cu optiunea de a cumpara terminalele scumpe la pret intreg sau de a lua un imprumut pentru a le plati in rate, iar pentru mult niciuna dintre solutii nu este acceptabila. Operatorii par sa se indrepte si spre alte moduri de oferire a serviciilor, mai ales ca in anumite tari legea permite clientilor sa renunte la contracte daca operatorul creste preturile unor servicii. Practic operatorii vor refuza sa mai creeze impresia ca smartphone-urile pot fi achizitionate ieftin cu abonamente, utilizatorii vor fi nevoiti sa priveasca diferit procesul de cumparare a unui asemenea terminal, iar producatorii vor fi cel mai puternic afectati.