Apple urmeaza sa fie obligata sa plateasca taxe in Europa

bani AppleApple urmeaza sa fie obligata de catre Comisia Europeana sa plateasca taxe la valoarea reala pentru profitul inregistrat in Europa, acum cei din Cupertino beneficiind de o intelegere speciala cu Irlanda pentru a plati taxe reduse.

Comisia Europeana a publicat astazi o hotarare prin care a decis ca reducerile pentru taxe acordate de catre guvernul belgian unor multinationale sunt ilegale si ca acele companii trebuie sa plateasca taxe la valoarea lor normala in Europa, ele putand fi obligate sa faca plati retroactive.

Decizii similare au fost luate in Luxembourg si Olanda dupa investigatii foarte lungi derulate de catre Comisia Europeana, iar in Irlanda ar urma sa fie luata o decizie similara in cazuri ce implica Apple, Starbucks, Amazon si alte cateva companii americane.

Apple plateste in momentul de fata o taxa de 2.5% pe profitul facut in Irlanda, in loc de 12.5% cat platesc restul companiilor care activeaza in tara si prin subsidiare in alte locatii din Europa, diferenta fiind enorma, de sute de milioane de dolari anual.

Apple beneficiaza de aceasta reducere pentru plata taxelor de cateva decenii, Irlanda oferind-o pentru a convinge Apple sa isi deschida o subsidiara in tara, prin ea fiind derulate toate afacerile europene ale Apple privind vanzarile de produse, insa Comisia Europeana nu este de acord cu acest lucru.

Daca aceasta intelegere dintre Irlanda si Apple va fi considerata ilegala de catre Comisia Europeana, si exista sanse foarte mici ca decizia sa fie alta, atunci Apple ar putea plati taxe retroactiv pentru 10 ani de activitate, o estimare facuta anul trecut facand Apple datoare cu 2.5 miliarde de dolari catre Comisia Europeana.

Apple a platit deja 318 milioane de dolari in Italia din cauza faptului ca incasa in Irlanda banii pentru vanzarile din Italia, iar aceasta suma se va adauga cel mai probabil la cea pe care urmeaza sa o plateasca in Irlanda, ea fiind totusi mult mai mica decat cele 1.3 miliarde de dolari cerute initial de catre fiscul italian.

Apple si-a avertizat actionarii ca urmeaza sa plateasca taxe retroactiv pentru activitatea din Irlanda, asa ca urmeaza doar de vazut cat va scoate din conturi.