Orange: internet mobil de 1 Gbps in 2020 in Romania

Orange a facut primul test de internet mobil de 1 Gbps in Romania, anuntand lansarea pana in anul 2020, sau poate chiar mai devreme.

In aceasta dimineata operatorul de telefonie mobila Orange Romania a facut o demonstratie a unei tehnologii care va permite atingerea de viteze de navigare pe internet de pana la 1 Gbps in Romania, CTO-ul operatorului declarand ca ea ar putea fi lansata oficiala in tara noastra pana in 2020.

Vorbim despre viteze pe care in momentul de fata le ofera furnizorii de servicii de internet fix, adica inclusiv cei de la Orange in anumite zone ale tarii, iar atingerea unor asemenea viteze pe telefoanele mobile depinde nu doar de operartori, ci si de producatorii de smartphone-uri sau tablete.

Orange spune ca vom putea descarca fisiere de pe internet la viteze de pana la 1 Gbps si vom putea incarca date la viteze de pana la 150 Mbps, reteaua actuala necesitand un upgrade majora pentru a putea oferi asemenea performante, insa desigur ca Orange are resursele necesare pentru a ne oferi un asemenea avans tehnologic.

1 Gbps pe smartphone, de la vis la realitate

orange internet mobil 1 gbps

In aceasta dimineata cei de la Orange Romania au facut prima demonstratie pentru o retea mobila de 1 Gbps in tara noastra folosind echipamente Huawei, care sunt si parteneri in acest proiect al operatorului, insa pregatirile pentru lansarea unor asemenea retele se fac de ceva vreme in cadrul Orange.

“În cel mult 2020 am putea vedea în România la nivel comercial această tehnologie.  Poate apărea şi mai devreme dacă apetitul utilizatorilor şi evoluţia industriei vor permite acest lucru. O astfel de tehnologie probabil că va necesita un upgrade tehnologic al reţelei de acces şi de transport, a echipamentelor de bază (core) ale reţelei. Este primul test făcut în România.”

Orange are in momentul de fata 10 milioane de clienti, iar 65% dintre acestia folosesc un smartphone pentru a accesa serviciile retelei de telefonie mobila, deci vorbim despre aproximativ 6 milioane de oameni care sunt activi in retea de pe un telefon inteligent.

Desi nu stim cati dintre acesti 6 milioane de oameni folosesc reteaua 4G a Orange, reprezentantii operatorului au afirmat ca 71% din traficul 4G este facut de pe smartphone-uri, deci probabil vorbim despre cateva milioane de oameni care acceseaza in mod activ reteaua pentru a naviga pe internet.

Ce avem si ce vom avea

In momentul de fata Orange Romania ofera in mod limitat acces la o retea 4G+ de pana la 300 Mbps, insa majoritatea retelei este capabila sa ofere viteze de navigare pe internet de pana la 150 Mbps, asa ca trecerea la o infrastructura ce va oferi viteze de pana la 1 Gbps va necesita un efort sustinut.

Desi cei de la Orange Romania anunta de pe acum lansarea acestor servicii, ele vor aparea initial in Bucuresti si mai apoi in alte orase mari, asa ca termenul de 2020 ar putea fi oferit pentru disponibilitatea in capitala, extinderea spre alte orase putand necesita o perioada mult mai lunga de timp.