Prima Pagina Orange Orange: internet mobil de 1 Gbps in 2020 in Romania

Orange: internet mobil de 1 Gbps in 2020 in Romania

Orange a facut primul test de internet mobil de 1 Gbps in Romania, anuntand lansarea pana in anul 2020, sau poate chiar mai devreme.

In aceasta dimineata operatorul de telefonie mobila Orange Romania a facut o demonstratie a unei tehnologii care va permite atingerea de viteze de navigare pe internet de pana la 1 Gbps in Romania, CTO-ul operatorului declarand ca ea ar putea fi lansata oficiala in tara noastra pana in 2020.

Vorbim despre viteze pe care in momentul de fata le ofera furnizorii de servicii de internet fix, adica inclusiv cei de la Orange in anumite zone ale tarii, iar atingerea unor asemenea viteze pe telefoanele mobile depinde nu doar de operartori, ci si de producatorii de smartphone-uri sau tablete.

Orange spune ca vom putea descarca fisiere de pe internet la viteze de pana la 1 Gbps si vom putea incarca date la viteze de pana la 150 Mbps, reteaua actuala necesitand un upgrade majora pentru a putea oferi asemenea performante, insa desigur ca Orange are resursele necesare pentru a ne oferi un asemenea avans tehnologic.

1 Gbps pe smartphone, de la vis la realitate

orange internet mobil 1 gbps

In aceasta dimineata cei de la Orange Romania au facut prima demonstratie pentru o retea mobila de 1 Gbps in tara noastra folosind echipamente Huawei, care sunt si parteneri in acest proiect al operatorului, insa pregatirile pentru lansarea unor asemenea retele se fac de ceva vreme in cadrul Orange.

“În cel mult 2020 am putea vedea în România la nivel comercial această tehnologie.  Poate apărea şi mai devreme dacă apetitul utilizatorilor şi evoluţia industriei vor permite acest lucru. O astfel de tehnologie probabil că va necesita un upgrade tehnologic al reţelei de acces şi de transport, a echipamentelor de bază (core) ale reţelei. Este primul test făcut în România.”

Orange are in momentul de fata 10 milioane de clienti, iar 65% dintre acestia folosesc un smartphone pentru a accesa serviciile retelei de telefonie mobila, deci vorbim despre aproximativ 6 milioane de oameni care sunt activi in retea de pe un telefon inteligent.

Desi nu stim cati dintre acesti 6 milioane de oameni folosesc reteaua 4G a Orange, reprezentantii operatorului au afirmat ca 71% din traficul 4G este facut de pe smartphone-uri, deci probabil vorbim despre cateva milioane de oameni care acceseaza in mod activ reteaua pentru a naviga pe internet.

Ce avem si ce vom avea

In momentul de fata Orange Romania ofera in mod limitat acces la o retea 4G+ de pana la 300 Mbps, insa majoritatea retelei este capabila sa ofere viteze de navigare pe internet de pana la 150 Mbps, asa ca trecerea la o infrastructura ce va oferi viteze de pana la 1 Gbps va necesita un efort sustinut.

Desi cei de la Orange Romania anunta de pe acum lansarea acestor servicii, ele vor aparea initial in Bucuresti si mai apoi in alte orase mari, asa ca termenul de 2020 ar putea fi oferit pentru disponibilitatea in capitala, extinderea spre alte orase putand necesita o perioada mult mai lunga de timp.

 

 • silviust

  Tare

 • sst

  Da

 • Srb Srb

  ai de capul meu…

 • Mare Cristian

  O sa zboare antenele din telefon :)))

 • dominic

  La ce foloseste daca ai traficul limitat?

 • KTA

  Si o sa va mai puna 5€ /luna la abonament.
  🐧🐧🐧

 • Srb Srb

  pai intru pe idevice in 0.1 sec. adica o sa pot intra si cand se pune culoarea verde la semafor.din pacate nu suporta masina cred.

 • NarcisB

  E nevoie de trafic nelimitat la viteza mare pentru a mulțumi ambele tabere

 • Pana va ajunge 1 Gbps mainstream… vor mai trece multi ani. Deocamdata smartphone-urile au maxim 600 Mbps si suportul e foarte restrans, pana al 1 Gbps vor mai trece ani, iar pana cand Orange va extinde suportul asta dincolo de Bucuresti va trece si mai mult timp.
  In Bucuresti sunt destui care ar plati 5 euro in plus la abonament sa se joace cu 1 Gbps. Ganditi-va ca pana in 2020 streaming-ul audio/video va evolua enorm, insa depinde si ce optiuni de trafic inclus va avea Orange.

 • KTA

  Adevarat Zaone multi 🐧

 • Multi entuziasti care vor sa testeze tehnologii noi. Nu trebuie sa stai neaparat la 5 Mbps daca ai bani si te poti juca cu tot ce apare mai noi.

 • MrUnivers

  Am 1 gb pe fix si un router apple extreme 2013 da nu merge mai tare de 200 mbps asa ca ce sa mai vorbim…

 • Eu am 500 Mbps si merge de 500 Mbps.

 • Srb Srb

  Banuiesc ca te referi prin wifi?! Iti tre ac si pe device si router capabil. Am 500 si pe idevice uri pe la 480 . Deci vezi care e problema

 • Viorel Predatorul

  Corect! În sfârșit sunt de acord cu tine!

 • Livadariu Marian

  numai tampenii spui.