De ce iPhone nu va fi produs in SUA

iPhone este produs in China de 10 ani ani de zile, fabrici pentru productie fiind deschise in Brazilia si India in ultimii ani, insa fara foarte mult succes pentru Apple. Chiar in timpul cursei prezidentiale, presedintele SUA, Donald Trump, a declarat ca va obliga Apple sa produca iphone in SUA, dar acest lucru nu se va intampla vreodata, asa cum stiu deja foarte multi oameni.

De ce nu se poate produce iPhone in SUA ? Ei bine, lasand la o parte costurile de productie mai ridicate, principalul motiv este ca ar fi dificila organizarea lantului de distributie in afara Chinei. In Shenzen si Zhengzhou, orasele sunt sunt produse cele mai multe iPhone, exista foarte multi parteneri Apple care furnizeaza componente pentru asamblare, lantul de distributie fiind unul extrem de complex.

Un lant de distributie la fel de complex nu a putut fi reprodus in Brazilia, sau India, unde mai sunt fabricate terminale iPhone. In Brazilia, de exemplu, Foxconn trimite terminale iPhone semi-asamblate, iar angajatii brazilieni doar le pun componentele finale si carcasele, totul pentru ca este imposibil de creat in Brazilia un lant de distributie complex pentru componente.

Aceeasi problema exista si in SUA, dar mai mult decat atat, partenerii Apple ar crea locuri de munca sezoniere acolo, lucru pe care Trump nu il doreste. Clipul video de mai jos explica foarte bine intreaga problema.