Asa arata Nano SIM-ul conceput de Apple si Nokia il considera in continuare ca fiind controversat

  In imaginea de mai sus aveti Nano SIM-ul conceput de catre producatorii de terminale mobile pentru viitoarele dispozitive care urmeaza sa fie lansate, poate, chiar incepand cu anul acesta. RIM, Apple, Nokia si Motorola se lupta zilele acestea pentru a convinge ETSI ca propriul design este cel mai potrivit, Apple promitand ieri licentiere gratuita tuturor celor care ii sustin design-ul. Practic Apple propune taierea intregului plastic din jurul contactelor unui SIM normal si folosirea aceluia cu telefoanele mobile iar aceasta idee ar fi excelenta deoarece ne-ar permite sa folosim actualele SIM-uri in viitoarele iPhone-uri prin simpla taiere a lor. ETSI a cerut ca noile SIM-uri sa aiba 8 contacte electrice, la fel ca vechile modele, iar Apple a ales sa pastreze configuratia intacta.

  Nu acelasi lucru poate fi spus si pentru Nokia sau RIM care au ales sa modifice configuratia contactelor de pe cartela deci vechile cartele nu vor putea fi utilizate in noile terminale mobile si vom fi nevoiti sa le schimbam de indata ce le achizitionam. Desi design-ul propus de Apple ar avea nevoie de un adaptor pentru a putea fi folosit in alte telefoane mobile compatibile cu standardul mini/micro-SIM, partea buna este ca nu a fost modificata configuratia cartelei deci vorbim despre costuri mai mici pentru operatori care in mare parte ofereau gratuit aceste cartele.

  Cei de la Nokia nu sunt multumiti de design-ul Apple si nici de recenta oferta a companiei de a licentia gratuit tehnologia sa numind aceasta oferta drept o tentativa de a devaloriza proprietatea intelectuala a altor companii. Din design-urile prezentate aici se pare ca Apple ar avea cea mai buna idee deoarece ar continua design-ul vechi de cativa ani si ar mentine compatibilitatea cu vechile telefoane in ciuda marimii ceva mai mari a intregii cartele.