Istoria din spatele tethered jailbreak-ului

4096916895_8e338c4eee_o Pentru ca in ultima vreme abunda intrebarile legate de iPhone-uri noi care la restart nu mai pornesc, chiar si dupa incercarea nenumaratelor “solutii” oferite pe internet, m-am hotarat sa fac un articol dedicat acestui subiect destul de sensibil pentru unii care au dat sute de euro pe telefon in speranta ca-l vor putea folosi la adevarata sa valoare insa s-au trezit cu un telefon scump care ofera doar jumatate din ce-si doreau.

In primul rand, ce este tethered jailbreak?

Tethered Jailbreak – este practic un semi-jailbreak. Ce inseamna asta? Jailbreak-ul normal inseamna hack-uirea fisierelor de sistem in vederea controlarii telefonului ca si un administrator. Jailbreak-ul normal se face o singura data si nu trebuie repetat procesul pana la restore. Tethered Jailbreak insemana ca procesul trebuie repetat la fiecare restart si poate ti facut doar cu ajutorul unor instrumente speciale(in cazul de fata blackra1n este de ajuns), in caz contrar sistemul nu poate fi pornit, in consecinta nici telefonul.

Ok, acum ca am lamurit intrebarile legate de termeni, sa disecam problema. Tethered jailbreak-ul este consecinta masurilor luate de Apple pentru a stopa fenomenul de jailbreak care ameninta sa creasca incontrolabil, ducand in ultima instanta la o scadere dramatica a vanzarilor din AppStore, dar masura luata de Apple cred ca a dus la o scadere a vanzarilor de terminale iPhone in general. Dar cum a reusit Apple sa faca acest lucru? Foarte simplu! In luna Septembrie 2009 Apple s-a gandit ca ar fi frumos daca ar updata o componenta din configuratia telefonului, anume bootrom-ul, pentru a-l face invulnerabil exploit-ului 24kpwn folosit pana acum pentru jailbreak. Dupa luarea deciziei, in luna Octombrie 2009 a inceput productia iPhone-urilor cu bootrom modificat, terminale care dupa estimarile Apple nu ar fi avut nici o sansa in a fi jailbreak-uite vreodata. Toate bune si frumoase, dar dupa aproximativ o saptamana au aparut primele zvonuri ca noile telefoane au fost jailbreak-uite insa din pacate nu per total, ci doar pana la restart, zvonurile fiind ulterior confirmate de primii posesori ai acestor telefoane, primii dezamagiti de altfel de noua lovitura data de Apple comunitatii utilizatorilor de iPhone. Insa aceasta nu a fost prima oara cand Apple a incercat sa elimine jailbreak-ul, o problema identica existand in anul 2007 cu prima generatie de iPhone-uri, problema care, la fel ca si acum, a necesitat ceva timp pentru rezolvare.

Productia a inceput in Octombrie insa primele terminale au aparut in magazine abia in luna Noiembrie, momentan aproape toate 3GS-urile noi vandute au bootrom modificat(cele de la Orange sigur au, asa ca fiti atenti) si din pacate pana in prezent NU EXISTA NICI O SOLUTIE PENTRU UN JAILBREAK COMPLET. Simt nevoia sa repet ultimele cuvinte pentru ca multora dintre voi nu le vine sa creada ca nu se poate face nimic asa ca va spun din nou : NU EXISTA NICI O SOLUTIE PENTRU UN JAILBREAK COMPLET!!! Din pacate geohot a spus destul de clar si raspicat ca nu are nici o intentie in a gasi o solutie pentru tethered jailbreak, si din pacate am senzatia ca de data asta ne va lasa cu ochii in soare o vreme. Atitudinii adoptate de geohot pare a i se fi alaturat si Dev Team care desi nu a spus in mod expres nimic in legatura cu gasirea unei solutii pentru tethered jailbreak, nu ar fi prima oara cand dev-ii lucreaza in secret la ceva bun pentru noi, utilizatorii de iPhone, si aici vreau sa amintesc situatia de anul trecut, desi nu e chiar la fel, cand yellowsn0w a fost lansat in prima zi a anului 2009 dupa vreo 2 luni in care multi posesori de iPhone nu si-au putut decoda telefoanele; asa ca cine stie, poate anul viitor le va purta noroc unora.

In concluzie nu cautati degeaba pe internet pentru ca nu veti gasi nimic care sa va jailbreak-uiasca telefonul permanent, indiferent de cine va promite marea cu sarea sau luna de pe cer, va asigur ca minte si din pacate nu va poate ajuta absolut deloc. Singura rezolvare este reconectarea telefonului la PC dupa restart si reluarea procesului de jailbreak, imi pare rau dar aceasta este situatia in momentul de fata si probabil unii ar fi trebuit sa se documenteze ceva mai bine inainte sa cumpere telefonul. Pentru cei care au nevoie, un tutorial pentru jailbreak folosind blackra1n gasiti aici.

UPDATE : geohot a prezentat o posibila solutia de a scapa de tethered jailbreak, cei interesati pot arunca o privire aici.