iPad-ul e dotat cu chipul grafic PowerVR SGX

PowerVR SGX este un chip grafic pentru terminale mobile foarte puternic si suficient de capabil pentru a rula grafica destul de complexa sau chiar OpenGL ES 2.0. Pentru unii dintre voi numele ar putea suna foarte cunoscut si asta deoarece chip-ul acesta a fost introdus in iPhone 3Gs inca din vara si din ultimele informatii reiese ca Apple doreste sa echipeze si iPad-ul cu el.

PowerVR SGX este a fost comparat ca si performanta cu vechea Nvidia Riva TNT2, o placa foarte buna la vremea ei, undeva prin 2000, insa care in 2010 a revolutionat gaming-ul pe iPhone/iPod Touch 3G pentru ca le-a permis developerilor sa creeze jocuri din ce in ce mai reale cu o grafica destul de complexa, iar unele jocuri au fost gandite pentru a arata diferit pe iPhone 3GS/iPod TOuch 3G fata de modelele vechie in special datorita faptului ca cele dintai au in dotare un hardware mult mai bun(si in subsidiar diferentierea se datoreaza faptului ca Apple doreste sa vanda cat mai multe terminale noi). Faptul ca acest model de chip grafic este prezent pe iPad denota faptul ca Apple se asteapta ca, cumparatorii sai sa profite la maxim de jocurile existente in AppStore desi iPad-ul in sine este foarte departe de a putea fi numit un gaming device.

Informatiile acestea au fost “scoase” din iPhone SDK 3.2 beta 3 insa nu se stie inca daca este vorba despre un model identic cu cel de le iPhone 3Gs/iPod Touch 3G sau despre modelul nou, PowerVR SGX545, prezentat de mine aici. Speranta mea merge spre cel de-al doilea chip insa ma cam indoiesc ca Apple l-a introdus atat de repede in productie, totusi sper ca iPhone 4G sa aiba asa ceva in dotare.