Aplicatia Maps ofera functii noi si foarte utile pentru Romania

Dupa cum probabil stiti deja aplicatia Maps din telefon foloseste GPS-ul acestuia pentru a va afisa pozitia pe harta dar si internetul pentru a incarca hartile folosind serviciul Google Maps. Din pacate Google Maps oferea Romaniei harti vechi, cu informatii care nu mai erau valabile si de multe ori aduceau confuzie pentru multi utilizatori, ei bine de curand Google a luat taurul de coarne si a actualizat masiv hartile pentru Romania, le-a actualizat atat de bine incat acum puteti folosi functiile aplicatiei Maps, functii care anul trecut de exemplu erau complet inutilizabile.

Sa vedem ce bunatati avem acum in aplicatia Maps :

– pentru inceput actualizarea hartilor, am spus mai sus ca Google a reusit sa actualizeze intr-o mare masura hartile pentru Romania si dupa cum am constatat astazi sunt destul de exacte insa surprizele nu se opresc aici, Google a anuntat ca anul acesta vom avea si StreetView in Romania. So oricare din cele 3 module : Map, Sattelite si Hybid vor afisa informatii actualizate si corecte pentru orasul vostru(o mica paranteza, eu stau in Iasi si hartile sunt exacte, insa exactitatea acestora depinde de fiecare oras in parte);

– al doilea feature functional descoperit de mine astazi este Search-ul dupa numele strazii, el functiona si in trecut insa nu chiar atat de bine avand in vedere ca hartile erau destul de vechi si unele strazi nu apareau deloc. Acum puteti cauta linistiti numele unei strazi si aplicatia Maps o va gasi, aveti grija sa introduceti si numele orasului altfel va afisa primul nume gasit in lista de cautare;

– ultimul feature este cel de calculare a rutei pana la destinatie, anul trecut acest feature era complet indisponibil in cateva orase in care am incercat sa-l folosesc insa acum in iasi functioneaza fara nici o problema si e chiar foarte rapid. Functia de calculare a rutei se imparte in 3 : calcularea rutei daca doriti sa ajungeti acolo folosind masina, calcularea daca doriti sa ajungeti folosind un mijloc de transport si calcularea rutei daca doriti sa mergeti pe jos – acest feature este complet nou si deocamdata in versiunea beta asa ca e posibil sa nu fie 100% exact.

a) calcularea rutei pentru soferi : introduceti numele strazilor, cu tot cu oras si aplicatia va calcula cea mai scurta ruta pana acolo, aplicatia ofera informatii privind distanta si timpul estimat al calatoriei, si pe langa alte aplicatii dedicate navigatiei aveti posibilitatea de a merge pas cu pas de-a lungul rutei folosind sagetile din bara de sus a aplicatiei;

b) calcularea rutei pentru pietoni : un feature foarte important pentru cei care nu au masina, acest feature a fost recent introdus si in alte aplicatii de navigatie dedicate. Procedura este identica cu cea de la punctul a) doar ca pentru calcularea acestei rute trebuie sa alegeti din bara de status a aplicatiei iconita cu omuletul care merge.

Nu stiu cati dintre voi au observat aceste modificari pana cum, eu abia azi le-am observat pentru ca nu mai deschisesem aplicatia Maps de cateva luni, sper sa va fie utile insa inainte sa va bazati pe ele verificati daca orasul vostru are hartile actualizate la zi si daca aceste optiuni sunt disponibile.

In concluzie, daca nu aveti zeci de € de aruncat pe aplicatii dar aveti o conexiune la internet atunci aplicatia Maps ar putea deveni solutia ideala pentru voi mai ales ca unele aplicatii dedicate nu ofera calcularea rutei pentru pietoni.

UPDATE : Functiile sunt disponibile si in orasele Botosani, Bucuresti, da mai sunt si alte orase in care ati incercat va rog sa spuneti.